Meg kell segíteni a kisboltokat

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 05. 26. 09:52

A kisboltok megsegítését sürgette az MSZP elnökhelyettese.

Varga László az MSZP Facebook-oldalán közvetített sajtótájékoztatón ismertette pártja ötpontos mentőcsomagját a háztartásoknak, ennek része, hogy a kormány kompenzálja a kisboltok ársapkás termékek miatti veszteségeit. Elmondta, a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint jelentősen csökkent a kiskereskedelmi egységek száma, tavaly több mint 4500 kisbolt zárt be.

Szerinte a bezárások azért is tragikusak, mert 10-15 ezer ember egzisztenciáját jelentették ezek a kisboltok, és az is súlyos probléma, hogy volt olyan település, ahol az utolsó működő üzlet is bezárt. Az ellenzéki politikus szerint az is sújtja a kisboltokat, hogy az ársapkás termékek árát egy kisebb termékkörben tudják csak „kompenzálni”, mint a nagyobb üzletek.

Kitért arra is, hogy egy felmérés szerint a lakosság hatvan százaléka érzi úgy, hogy be kell érnie gyengébb minőségű élelmiszerrel, nyolcvan százaléka pedig úgy gondolja, hogy kénytelen visszafogni a fogyasztását. Értékelése szerint a vásárlóerő zsugorodása tovább fog folytatódni, ez pedig újabb boltbezárásokhoz vezet.

Varga László az MSZP által javasolt mentőcsomag részeként beszélt az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentéséről és a kiskereskedelmi különadó eltörléséről. Hozzátette: amíg nem csökken az alapvető élelmiszerek áfája és nem törlik el a kiskereskedelmi különadót, fenn kell tartani az élelmiszerárstopot.

Javasolta, hogy a legrászorultabb háromszázezer család kapjon havi húszezer forintos élelmiszer-bankkártyát, és június 1-jétől öt százalékkal emeljék a nyugdíjakat.

Kapcsolódó cikkeink