Meg kell őrizni a magyar bor forgalmát és hírnevét
Meg kell őrizni a magyar bor forgalmát és hírnevét – jelentette ki a közigazgatási és területfejlesztési miniszter a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szőlészeti és Borászati Intézetének badacsonyi kutatóállomásán tartott Veszprém vármegyei borverseny megnyitóján pénteken.
A miniszter hangsúlyozta: egy ilyen borverseny hozzá tud járulni ahhoz, hogy a badacsonyi, a füredi és a vármegye más térségeinek borai ne csak országos, hanem európai hírűek is maradjanak.
Veszprém vármegyében büszkék a szőlészeti borászati hagyományokra, például arra, hogy a sümegi polgárság még Zala vármegyeiként, Ramassetter Vincéékhez kötődően olyan borászati központot hozott létre Badacsonyban, amely ma az innováció és fejlesztések központja lehet, egyben helyet ad a borászok találkozására.
Navracsics Tibor úgy fogalmazott: „tudjuk, hogy a tájnak lelke van, és ennek a léleknek az ápolói, fenntartói azok a borászok, akik már évezredes hagyományokat ápolnak„. Ők tartják meg a közösségeket és ők járulnak hozzá a térség gazdasági szerkezetének megőrzéséhez is azzal, hogy munkahelyeket teremtenek, valamint a kreativitás és az innováció révén a gasztronómiai-turisztikai kínálatot is bővítik – jegyezte meg a tárcavezető.
Sövényházi Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém vármegyei szervezetének elnöke köszöntőjében elmondta: a versenyen 65 termelő 219 bora szerepel, közülük 174 fehér, 11 rozé és 34 vörös.
Hozzátette: a vármegyében egyedülálló módon négy borvidék van, számos kiváló borásszal. Fontosnak nevezte, hogy a fiatalokkal is megkedveltessék a magyar borokat.
Nyitrainé Sárdy Diána, a szőlészeti és borászati intézet igazgatója a legújabb innovációkról szólva elmondta: egyetemi kutatóhelyként már foglalkoznak alkoholcsökkentett vagy alkoholmentesített borokkal, narancsborral és vegán borokkal is.
Azonban kiemelte: egy bor minősége a pohárban dől el, éppen ezért felelősségteljes munka a borbírálat.
Kapcsolódó cikkeink
Új lehetőségekkel segíti a kormány a szőlészet-borászati ágazatot
Bővülő lehetőségekkel segíti az Agrárminisztérium a szőlészet-borászati ágazatot, például a…
Tovább olvasom >AM: a St. Andrea Szőlőbirtok lett az év pincészete Magyarországon
A magyar borászatok hittel, kitartással, hűséggel dolgoznak, lépést tartanak a…
Tovább olvasom >Lengyel nagyvállalat vásárolta fel a legnagyobb moldovai borexportőrt
A lengyel Maspex felvásárolta a legnagyobb moldovai borexportőrt, a Purcari…
Tovább olvasom >További cikkeink
A Nestlé továbbra is a világ legértékesebb élelmiszer márkája a Brand Finance szerint
A Nestlé immár tizedik éve vezeti az élelmiszermárkák globális rangsorát,…
Tovább olvasom >A GVH vizsgálatai szerint nem a kiskereskedelem a ludas az áremelkedésekben
Nem a kiskereskedelem a felelős a tej, a tejtermékek és…
Tovább olvasom >Iskolakezdés: átlagosan 50-75 ezer forinttal terveznek a családok
A REGIO JÁTÉK friss felmérése szerint a 2025-ös iskolakezdés átlagosan…
Tovább olvasom >