Még jobb ár-érték arányt préselnek ki magukból a flakonok
A lehetőségekhez képest jó, többé-kevésbé kiegyensúlyozott – ezekkel a szófordulatokkal jellemzik tavalyi évüket a nedves ételízesítők piacának szereplői. A gyártók, forgalmazók küzdenek a fogyasztók konzervatívságával, ami miatt nehéz (bár nem lehetetlen) a termékinnovációk sikeres piacra vezetése, és elsősorban a jobb ár-érték arányra irányuló akciókkal és promóciókkal próbálják megőrizni márkáik pozícióit.
A csomagolóanyagok és nyersanyagok piacáról érkező áremelések 2012 tavaszán részben megjelentek a fogyasztói árakban, amely a termékkategóriák mennyiségi eladásaiban enyhe csökkenéshez vezetett. A külső körülményekből fakadó kereslet-visszaesést a gyártók – a fogyasztói magatartás változását folyamatosan figyelve – akciós árakkal és az ár-érték arányt javító promóciókkal kompenzálják.
Lehet egy termékkel több?
– A fogyasztók árérzékenysége magas, főleg akciósan szeretnek vásárolni. Legjobban az árleszállítást és a „+1 terméket ingyen” jellegű promóciókat kedvelik. A nyereményjátékokon, pontgyűjtő akciókban való részvétel nem annyira motiválja őket – osztja meg piaci tapasztalatait Dénes-Tomanova Petra, az Unilever Junior Brand Managere (dressing kategória). – A dresszingek szegmensét továbbra is a multinacionális márkák termékei vezetik, de a saját márkák is fontos szerepet játszanak. Egyre inkább növekszik a nagyobb csomagolások aránya a kisebb csomagolások kárára.
Bazsó Rita, az Univer Product Zrt. termékkategória-menedzsere ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy a kisebb kiszerelések célcsoportját jelentő egyszemélyes háztartások számaránya is emelkedik, így a gyártók számára az ő igényeik kielégítése szintén fontos kihívás.
– A forgalom nagy részét az ízesítés nélküli, úgynevezett alapízek alkotják.
Ám az ízesített termékek is fontos elemei termékkínálatunknak, mint például az Univer Extra Majonéz, Majonézes Torma, Csípős Ketchup, vagy a Tormás Mustár. Sokan vásárolják ezeket is – mondja Bazsó Rita.
A gyártói és kereskedelmi márkák harca stabilizálódni látszik, arányuk nagyjából beállt, zárja gondolatait a piacról az Univer Product termékkategória-menedzsere.
Saját termékpalettájukról szólva Bazsó Rita elmondja: mint minden évben, úgy idén is szeretnének néhány újdonsággal megjelenni a piacon. De konkrétumokat még nem kíván elárulni. Úgyszintén maradnak jó szokásuknál ATL-kommunikáció tekintetében: a kommunikáció üzenete a boltokban elhelyezett eszközökön is vissza fog köszönni.
Új ízélmények a konzervatív fogyasztóknak
A forgalom jelentős része továbbra is a szezonokra koncentrálódik, amelyek évről évre egyre rövidebbek, mondja Bacskai István, a Koch’s Torma Kft. kereskedelmi vezetője.
– Tavaly az egyik legnagyobb kihívás az volt, hogy egyre rövidebb „extrém” szezonokra hogyan lehet jól méretezni a saját raktárkészletet, és úgy szervezni az áruházi készleteket, hogy mindenhol legyen termék az utolsó percig – jegyzi meg.
Saját eladási adataik alapján a diszkontoknál növekedést, míg a hiper- és szupermarketeknél (egy kivételtől eltekintve) csökkenést tapasztalnak. Az akciós értékesítés aránya a felerősödött szezonális hatások miatt növekvő tendenciát mutat, de szezonon kívül is kedvezően reagál a piac a jó árakciókra.
– Ezeknek a figyelembevételével nem meglepő, hogy a saját márkás és elsőáras termékek volumene növekszik, míg a márkatermékek forgalma enyhe csökkenést mutat – állapítja meg Bacskai István.
– A Koch’s márka alá tartozó natúr, tejszínes, majonézes, almás ízesített tormatermékeink népszerűsége ugyanakkor töretlen, és nagy örömünkre a néhány éve bevezetett wasabi-torma is egyre szélesebb fogyasztói kört hódít meg.
A cégnek van még néhány ígéretes termékfejlesztése. Például a tavalyi év végén időszakos jelleggel a narancsos és szilvás szószokat nagyobb tormadarabokkal kombinálták – ezek igazi kuriózumszámba mennek.
– Sok új termék, ízesítés és csomagolás jelenik meg a piacon, de a magyar fogyasztó alapvetően konzervatív beállítottságú, nagyon lassan, és komoly marketingkereteket megmozgatva lehet csak rávenni a váltásra – fogalmaz a kereskedelmi vezető. – A Koch’s Tormánál is a forgalom meghatározó részét a jól bejáratott, régóta megbízhatóan működő ízesítések és termékek adják.
A cég marketingmunkájában a klasszikus eszközöket használja: újságos megjelenés, másodkihelyezés, fejpolc, kóstoltatás. Szezonon kívül igyekeznek a fókuszt mustár, valamint salátaöntet és grillszósz termékeikre helyezni.
Siker lett a majonéz alapú szósz
A majonéz, a ketchup és a mustár nagyon népszerű Magyarországon, rengeteg hagyományos ételt ízesítenek velük. A fogyasztók hűségesek márkájukhoz, mert szeretik az ízüket, bíznak a minőségükben.
– Éppen ezért ez nem az a szegmens, ahol néhány havonta új innováció rendezi újra a piacot, mint például a tusfürdők és samponok között. Tavaly ennek ellenére sikerült az Unilevernek egy különleges innovációt bevezetnie: a Globus Ínyenc mártást, ami egy majonéz alapú szósz (savanyú uborkás majonézmártás snidlinggel) – idézi fel piaci sikerüket Dénes-Tomanova Petra. – A Globus Ínyenc mártás hasonló a tartármártáshoz, finom, karakterisztikus íze miatt például a rántott ételek és a grillezett húsok tökéletes kiegészítője.
A kommunikációs eszközeik közül a bolti eladásösztönzésnek egyre nagyobb szerepet szánnak.
– Nagyon fontos, hogy a fogyasztókat a vásárlás helyszínén is megfogjuk, informáljuk, és ezzel segítsük őket eligazodni a polcok között – hangsúlyozza az Unilever Junior Brand Managere. – Pillanatnyilag még tart az idei kommunikációs terveink felülvizsgálata, így az ATL-kommunikációnkkal kapcsolatban nem oszthatok meg több részletet.
Ketchup sztíviával
A kategória nemzetközi márkái közül az osztrák Felixet a Maresi Foodbroker Kft. forgalmazza, amelynek Brand Managere, Prencsokné Dékány Edina így összegzi
a tavalyi évet:
– Az áremelés ellenére agresszív árakciókkal, in-out termékekkel és POS-aktivitásokkal sikerült megtartani a Felix
ketchup piaci pozícióját.
A Felix ketchup prémiumtermék, így a kereskedelmi márkák helyett inkább
a többi márkatermékre koncentrál a fogyasztókért folytatott versenyben. Elsősorban ár-érték arányban próbál kedvezőbb alternatívát nyújtani náluk, valószínűleg pont emiatt tolódott el a márkán belül az értékesítés a 450 g-os kiszereléstől az 1-1,5 kg-os méretek irányába.
A Felix termékválasztékában az ízesített változatok jelentősége egyre nő. A legdinamikusabb fejlődés a csípős „Pokol Tüze ketchup” és a „Ketchup hozzáadott cukor nélkül” termékek esetében mutatkozik.
A 2012-es évben a Felix egy egyedülálló innovációval állt elő: kifejlesztették az első ketchupot a sztívia növény természetes édesítő erejével. A sztívia a világ egyik legédesebb növénye: a cukorhoz viszonyítva levélkivonata mintegy 300-szor édesebb – mindezt kalória nélkül.
– Az új Felix ketchup, sztíviából kivont édesítővel, nagyszerű alternatívát nyújt azoknak az egészségtudatos fogyasztóknak, akik a cukorfogyasztás visszaszorítása mellett az édesítőszerek használatát is szeretnék elkerülni – határozza meg a termék célcsoportját Prencsokné Dékány Edina. – A ketchupok mellett a Felix márka kiterjesztéseként tavaly megjelentünk a piacon a tésztaszószok 3 változatával: bolognai, ötfűszeres és arrabbiata ízesítéssel, szintén a prémiumkategóriában. Az idei évben a hangsúlyt ezen újdonságaink piaci bevezetésének folytatására fektetjük.
Sz. L.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Megugrott a FAO globális élelmiszerár indexe
Az elmúlt 18 hónap legmagasabb értékére ugrott az élelmiszer-alapanyagok globális…
Tovább olvasom >Suppan Gergely: magasabb növekedési pályára állhat a gazdaság
Magasabb növekedési pályára állhat a magyar gazdaság 2025-től – mondta…
Tovább olvasom >Sok sót tartalmaznak és drágák az új generációs növényi alapú húsok
Míg a növényi alapú húshelyettesítők nagy többsége a hússal szemben…
Tovább olvasom >