Még EU-s jog érvényes Angliában

Szerző: Trademagazin Dátum: 2017. 03. 31. 09:18

Amíg az Egyesült Királyság az EU tagja, tiszteletben kell tartania az Unió jogrendszerét – erről tárgyaltak az Európai Bizottságban március elején.

Sokan azt is hangoztatták, hogy az uniós polgárok nem lehetnek alku tárgyai. A vitában többen elmondták, hogy az Egyesült Királyságban élő mintegy 3,1 millió uniós állampolgár a tavaly júniusi népszavazás után bizonytalan helyzetbe került. Ezeknek az embereknek a szabad mozgáshoz való uniós alapjogát a kilépés befejezéséig biztosítani kell, a szerzett jogaikat pedig ezután is garantálni kell. A vita során a más tagállamokban élő brit állampolgárok kálváriája is szóba került. Vera Jourova uniós biztos szerint az uniós polgárok tisztességes bánásmódot és biztonságot érdemelnek. Jávor Benedek (Zöldek, PM) képviselő kiemelte:

– A Brexit-tárgyalások során az Uniónak ki kell állnia azért a 2,3 millió ott élő uniós állampolgárért, köztük több százezer magyarért, akiknek a szabad mozgáshoz és munkavállaláshoz való joga a brit intézkedések során sérülhet. Az Uniónak egyértelművé kell tennie, hogy Nagy-Britannia a tárgyalások lezárultáig az EU teljes jogú tagja, tiszteletben kell hogy tartsa ezeket a jogokat.

Címkék: ,

Kapcsolódó cikkeink