Még csobbantunk egyet a boltban is

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2020. 09. 07. 11:48

A második hullám előtt. Augusztusban is költöttünk annyit, mint egy éve. Na de utána? Mi lesz a pénztárcánkkal? A webáruházak billenthetik a mérleget ide is, oda is, de maszkfüggő minden, még a karácsonyi ajándékvásárlás is – írja a blokkk.com.

Augusztus első három hetében is több pénzt hagytunk a boltokban, mint egy évvel korábban. A statisztika szerint 2,7%-kal, pontosan, mivel ez az időközi (heti monitoros) közlés az online kasszaadatok összegzése. Így ehhez majd még hozzájön szokás szerint a webáruházakban elköltött pénzünk is (és persze az utolsó hét is).

Csavar az adatokban azért van most is

A statisztikusok időnként csavargatják az adatokat, így újabban az elején a táblázatnak nem a már korábban megszokott, az úgynevezett élelmiszer vegyes besorolást látjuk, ami a nagyobb élelmiszeres boltok bevételeit jelentené, hanem egy másikat. Pontosan szólva az úgynevezett nem szakosodott vegyes kiskereskedelem forgalmi adatának változását adják most meg, ami több a szokásosnál, ebben ugyanis a már említett élelmiszer vegyes boltok mellett benne vannak az úgynevezett iparcikk vegyes boltok is. Tehát a nagyobb élelmiszeres boltokhoz hozzácsapták az iparcikkes boltok egy szeletét is.

Ebben a nagyobb körben 8,2% volt a kasszaadatok növekedése (amiből majd a volumen-, azaz a változatlan áras adatok fabrikálása során le kell vonni az inflációt, a drágulást, persze ez üzletkörönként eltérő):

vonni az inflációt, a drágulást, persze ez üzletkörönként eltérő):

2019 2020
élelmiszer vegyes 371 451
iparcikk vegyes 46
együttesen: 417
KSH, érték: milliárd forint, folyóáras adatok, 2020 augusztus: az első három hét adata alapján teljes hónapra vetítve

Egyébként az előbbi élelmiszer vegyes boltok az összes élelmiszerbolt értékesítésének 75%-át adják (a 25% a szakboltok, például hús, pékáru, zöldség-gyümölcs részesedése). Augusztusban a szakboltokban is többet vásároltunk, itt a kasszaadatok 3,7%-kal nőttek.

Az iparcikkes boltkörön belül a vegyesboltok súlya 14% (a webáruházakat most nem számolva).

Boltos mérleg: te is itthon nyaraltál? És nyomkodtak a webáruházas billentyűket?

A boltosok szerencséjére is itthon nyaralt a többség, már akinek az első járványhullám után maradt még szabija. Hiányzott ugyan a külföldiek költekezése a boltokban is, de hát az áprilisi és a májusi zuhét követően hozta a nullát a boltos kör, azaz a vásárlók összességében vásároltak annyit (mennyiségben számolva), mint egy évvel korábban. Például az áprilisban a legnagyobb, 90%-os zuhanást mutató ruházati boltok elérték júliusban az előző évi szintjüket. És voltak, akik nem.

Az első hét hónap mérlege is +1,1%, tehát a gödör széle eddig megvolt, az augusztusi vásárlásokkal együtt.

Az utolsó héten ugyan beindult a koronavírus újabb hulláma, de az iskolakezdés miatti készülődés is, ami nem csak a papír-írószer, hanem egy sor más bolt forgalmát is felfelé húzta.

A második járványhullám a nyakunkon, nem is kicsit

A koronavírus járvány legnagyobb veszélye a gazdaságban hatásainak kiszámíthatatlansága. Ma még nem lehet előre jelezni azt sem, szükségessé válnak-e ismét – és főleg mikor – szigorúbb korlátozások, jelenleg a határzár és a maszkviselés van. Maszkot persze most sem hord mindenki, sokan pedig az orrukat már szabadon hagyják, csak a szájukat takarják vele, ami a járványügyi szakemberek szerint semmit sem ér. Nyugodtan megvonhatjuk a mérleget.

A boltos világ helyzete végül a következő hónapokban is attól függ, mennyi pénz lapul majd (jelképesen) a hó végi borítékban. És a különböző támogatások révén mi jön mellé még, vagy éppen mi kíméli a családi pénztárcákat. A hitelmoratórium lehetősége, bár számokat nem látunk, becslésünk szerint a legtöbbet segít mostanság. Ha nem zuhan a gazdaság a következő hónapokban újabbakat, akkor hozhatja a boltos világ a nulla körüli mérlegét éves szinten.

A karácsonyi roham is járványfüggő lesz, de ha hordjátok a maszkot…

Lehetett látni, a statisztika is mutatja, hogy az áprilisi boltzár és előtte a márciusi, majd utána a májusi hónapokban a web nagyot ugrott. De jegyezzük meg, hogy pénzünk döntő részét, 85%-át így is a hagyományos boltokban költöttük el. A web mentett néhány százalékot a kereskedelem mérlegében, de az említett hónapokat követően júniusban a szokásos növekedést hozták már csak a webáruházak, ami +37% volt (ami önmagában is ragyogó), de ennyi volt 2019 egészében is. Júliusban 30% körüli növekedést vártunk, lett belőle 20%, emiatt is lett ebben a hónapban a teljes boltos mérleg csak +0,4% (mondjuk 1% helyett). Így a boltos mérleg serpenyőjét a web is rángathatja.

És most itt a második hullám.

Az év végi ünnepi roham járványfüggő. És a nemzetközi környezet is döntő, hiszen hiába zárjuk a határokat a járvány terjedésének fékezése érdekében, ha például a magyar export meghatározó ágazatokban nem megy elfogadható szinten. Veszteségek lesznek, a gazdaság visszaesése a korábban számítottnál nagyobb lesz, ez mindenképpen – összességében – vékonyabb hó végi borítékokat jelent.

Nem túlzás: maszkfüggő is a karácsony. A húsvéti rohamot már elmosta a járvány.

(blokkk.com)

Kapcsolódó cikkeink