Még az idén jelentős tejáremelkedés jöhet

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 07. 15. 00:01

A tavalyi 270 millióhoz képest idén 245-250 millió liter tej termelését prognosztizálja saját tagsága körében az Alföldi Tej Értékesítő és Beszerző Kft.; júliusban 4-6, év végétől további 4-6 százalékkal emelkedhet a tej és a tejtermékek ára.

Az ATÉB 123 magyar tejtermelő tulajdonában van, a tagság mintegy 20-22 ezer tejelő szarvasmarhával rendelkezik Magyarországon – mondta el az ügyvezető igazgató, Mélykúti Tibor az MTI-nek.
Szerinte a tejtermelés csökkenését és az árak emelkedését több tényező okozza. Egyrészt: a termelők a vemhes üszőket jelenleg jó áron tudják értékesíteni az orosz piacon.
Másrészt: az esőzések következtében a takarmánynövények földterületei víz alá kerültek, illetve jégeső verte el a termést, amelyek miatt a takarmányárak is várhatóan emelkedni fognak. Harmadrészt: a jelenlegi hőség jóval meghaladja egy napi 30-40 liter tejet adó tehén komforthőmérsékletét, emiatt is csökken a tej mennyisége.
Mélykúti Tibor elmondta: a nyerstej ára már most emelkedést mutat. Ennek oka, hogy Görögországból és Olaszországból is érdeklődés mutatkozik a magyar tej iránt. A társaságnál arra számítanak, hogy júliusban 4-6, év végétől pedig további 4-6 százalékkal emelkedik a tej és a tejtermékek ára Magyarországon.
Az Alföldi Tej Értékesítő és Beszerző Kft. 2008-ban 41 milliárd, 2009-ben 37 milliárd forint árbevételt ért el; a cégnél jelenleg azzal számolnak, hogy idén a 2009-es évi árbevételt meg tudják ismételni. Az ATÉB tulajdonában van a székesfehérvári tejfeldolgozó üzem, amelyet a felszámolt Parmalat Hungaria Tejipari Rt.-től még 2005 novemberében vásároltak meg.
Tavaly januárban adták át a társaság új logisztikai központját, amely csaknem egymilliárd forintos költséggel, európai uniós támogatással, mintegy 3500 négyzetméteren épült meg. Az ATÉB székesfehérvári logisztikai központjában és tejfeldolgozó üzemében több mint ötszázan dolgoznak.
Kapcsolódó cikkeink