McDonalds: csata a franchise üzemeltetőkkel

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 01. 29. 00:00

A McDonald's Corporation pert indított egy németországi franchise üzemeltetője, Enrico Sodano ellen, arra hivatkozva, hogy a férfi egy, a hamburgerlánccal versengő étterem indítását tervezi.

A perhez az információk egy részét magánnyomozók szolgáltatták, akik két napig követték Sodanot és lehallgatták zürichi megbeszéléseit. Az üggyel párhuzamosan a hamburgerlánc további négy németországi étterem tulajdonosa állította, hogy munkatársaiknak állásokat ajánlottak a McDonald's auditorai a munkaadójukról nyújtott információkért cserébe.
Sodano azt nyilatkozta, hogy nem képes letenni a többmilliós peróvadékot, ezért kénytelen visszaadni négy éttermének franchise jogát. Korábban a McDonald's volt jénai franchise-tulajdonosai veszítették el üzemeltetési jogaikat a bérfizetési papírok hiányosságai miatt, melyeket egy "menedzsment-tanácsadási" átvilágítás során tártak fel a központ munkatársai. Az esettel foglalkozó Wall Street Journal több németországi étteremüzemeltetőt is megkérdezett, akik szerint a gyorsétteremlánc ilyen belemenős taktikákkal igyekszik visszaszerezni az irányítást Németországban a franchise-szerződést megszegő éttermek felett. A McDonald's németországi szóvivője cáfolta a vádakat. Préda István, a cégfelvásárlási tanácsadást nyújtó MB Partners Zrt. vezetője szerint ez az eset is rávilágít a franchise-befektetések kockázatára. A franchise-ba vevők könnyen elveszíthetik az üzletükbe fektetett tőkét és energiát, ha nem járnak el elég körültekintően a franchise-ba adókkal folytatott tárgyalások során, és nem veszik igénybe tapasztalt szakemberek közreműködését a szerződéskötéskor – írja a tozsdeforum.hu.
Kapcsolódó cikkeink