Vezetőváltás a McDonald’s élén

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 03. 22. 12:10

Vezetőváltás történik a világ legnagyobb gyorsétkeztetési láncánál. Jim Skinner, a lánc vezére hét év után, július elsejével visszavonul – közölte az amerikai konszern.

A 67 éves üzletember utódja a 48 éves Don Thompson lesz, aki eddig a napi ügyeket vezette. Egyben ő az első afrikai amerikai, aki a McDonald’s élére kerül. Skinner 2004 novembere óta vezette a konszernt, amely ebben az időszakban jelentősen megváltozott. Átalakították az éttermeket, egészségesebb ételeket vezettek be, de a legnagyobb sikert a kávézók elindítása jelentette, ezzel ugyanis a McDonald’s olyan cégekkel vehette fel a versenyt, mint a Starbucks. Skinner vezetése alatt a részvényárfolyam megháromszorozódott és a Dow Jones Industrial Average legjobbja lett.

Thomson 2006 és 2010 között volt az amerikai részleg főnöke és a válság során elért sikerei alkalmassá teszik a vezérigazgatói feladatokra. A 2011-ben 27 milliárd dolláros árbevételt elérő cég előtt komoly kihívások állnak, hiszen a Bloomberg által idézett elemzések szerint idén az Egyesült Államokban 5,5, Európában 3,5 százalékkal emelkedhet a nyersanyagok ára. Az elemzők szerint mindenesetre az átmenet szinte észrevétlen lesz, egyelőre nem tudni, hogy Thompson korábbi pozícióját, az operatív igazgatóét ismét betöltik-e, az étteremlánc közleményében jelezte, hogy korábban COO nélkül is működött a konszern. (Bloomberg – Világgazdaság Online)

Kapcsolódó cikkeink