MBH Bank elemzés: Mérséklődött az infláció júniusban

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 07. 09. 12:31

Az MBH Bank legfrissebb elemzése szerint 2024 júniusában az infláció éves üteme 3,7%-ra csökkent, ami elmarad a korábban várt 4%-os szinttől. A fogyasztói árak szintje májushoz képest 0,1%-kal mérséklődött, megismételve az előző havi dinamikát. Ugyanakkor a maginfláció 4%-ról minimálisan, de visszaemelkedett 4,1%-ra.

Főbb árváltozások

Az élelmiszerek ára a fogyasztói kosárban 0,3%-kal csökkent, míg a járműüzemanyagok ára havi alapon 3,4%-kal mérséklődött. A háztartási energiaárak is 2,3%-kal csökkentek, főként a vezetékes gáz 4,6%-os árcsökkenésének köszönhetően. Ezzel szemben a szolgáltatások árai 1%-kal emelkedtek, amely továbbra is a visszatekintő árazásnak köszönhető. Hasonlóképpen, a szeszesitalok és dohánytermékek, valamint a ruházati cikkek árai is emelkedtek, mindkét kategóriában 1%-kal és 0,3%-kal, részben szezonális hatások miatt.

Éves inflációs trendek

Éves szinten a szolgáltatások áralakulása akadályozza leginkább a dezinflációs folyamatot 9,7%-os növekedéssel. Az élelmiszerárak 1,1%-kal nőttek, míg a járműüzemanyagok 3,2%-kal drágultak. A tartós fogyasztási cikkek és a háztartási energia árindexe visszaesést mutatott, előbbi 1,3%-kal, utóbbi 2,7%-kal.

Kilátások és várakozások

Bár a dezinflációs folyamat márciust követően megtört, az infláció továbbra is az MNB inflációs célsávjában maradt. Az MBH Bank előrejelzése szerint az éves átlagos infláció 3,8% lesz, de az év végére a jelenlegi szinthez képest magasabb infláció várható, amely azonban nem valószínű, hogy meghaladja az 5%-ot. Az üzemanyagárak alakulása és a szolgáltatások árai továbbra is kulcsfontosságú tényezők maradnak az inflációs nyomás tekintetében.

Kamatpolitika

Az MNB a legutóbbi kamatdöntő ülés utáni kommunikációjának megfelelően az óvatosság talaján marad, és várhatóan egy-két hónapig szünetelteti a kamatvágásokat. Az év végéig azonban további 50 bázispontos kamatvágásra lát lehetőséget az MBH Bank, amit valószínűleg két 25 bázispontos lépésben valósít meg, így decemberre a jegybanki alapkamat szintje 6,5%-ra süllyedhet.

Az infláció mérséklődése biztató jeleket mutat, bár a dezinflációs folyamat még kihívásokkal teli. Az élelmiszerárak és az energiaárak csökkenése kedvező hatással van a fogyasztói árak alakulására, míg a szolgáltatások árai továbbra is nyomást gyakorolnak az inflációra. Az MBH Bank óvatos kamatpolitikája és az inflációs előrejelzések stabil alapot teremtenek a gazdasági folyamatok további nyomon követéséhez.

Kapcsolódó cikkeink