MasterCard: félmilliónál is több elfogadóhelyen működik az érintés nélküli fizetés

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 01. 18. 11:04

További nyolc európai államban vezették be a MasterCard PayPass szolgáltatását. Ezzel Európában már 26, az egész világon pedig 48 országban, összesen 550 ezernél is több elfogadóhelyen lehet PayPass-szal fizetni – közölte a MasterCard.

Európában tavaly januárjától több mint 50 %-kal nőtt a MasterCard PayPass vagy Maestro PayPass kártyák száma. Lengyelországban már minden második bankkártya PayPass-es, a MasterCard kártyákkal végrehajtott kis értékű vásárlások száma pedig évről évre 50 százalékkal növekszik.

A PayPass elterjedtsége Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Törökországban, az Egyesült Királyságban, valamint Oroszországban és Svájcban is jelentős: ezek országok mindegyikében több mint egymillió MasterCard PayPass vagy Maestro PayPass kártyát bocsátottak ki eddig.

A 2012-ben az európai elfogadóhelyek száma csaknem a kétszeresére nőtt, több mint 255 ezer üzletben lehet a MasterCard érintésmentes technológiájával fizetni.

Magyarországon 2009 óta érhető el ez a szolgáltatás, a Magyar Nemzeti Bank  tavaly nyári jelentése szerint több mint 330 ezer érintés nélküli bankkártya van forgalomban, melyekre 8300 kártyaelfogadó terminál jut.

A PayPass funkcióval ellátott bankkártyát nem kell lehúzni a terminálon,  elegendő a terminálhoz érinteni a kártyát. Ötezer forint alatti összegek esetében még a PIN kódra sincs szükség. A kártya a megszokott módon is használható. (tozsdeforum.hu)

Kapcsolódó cikkeink