A második negyedévben gyorsult az euróövezeti GDP-növekedés

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 08. 16. 11:04

Negyedéves bázison a várakozásoknak megfelelően gyorsult a GDP-növekedés az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán kiadott előzetes adatai szerint.

EU

A második negyedévben az előző negyedévhez képest, szezonális kiigazítással 0,6 százalékkal nőtt a 19 tagú euróövezet és a 28 tagú Európai Unió bruttó hazai terméke (GDP) is. Az első negyedévben mindkét térségben 0,5 százalékos volt a negyedéves GDP-növekedés.
Az egy évvel korábbihoz képest az euróövezet GDP-növekedése szezonális kiigazítással 2,2 százalék, az Európai Unió növekedése pedig 2,3 százalék volt. A tavalyi második negyedévben az euróövezet éves GDP-növekedése 1,9 százalék, az EU GDP-növekedése pedig 2,1 százalék volt.
Az euróövezet negyedéves GDP-növekedése megfelelt az elemzői várakozásoknak, az éves viszont 0,1 százalékponttal meghaladta azt.
A legnagyobb euróövezeti nemzetgazdaságok közül negyedéves bázison Spanyolországban 0,8 százalékról 0,9-re gyorsult a GDP-növekedés üteme, 0,4 százalékon stagnált Olaszországban és 0,5 százalékon Franciaországban, 0,7 százalékról 0,6 százalékra lassult viszont Németországban.
Az Eurostat adatai szerint a második negyedévben Magyarország GDP-növekedése 0,9 százalék volt az előző negyedévhez képest és 3,6 százalék éves bázison. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink