Másfélszeres sugárszennyezést mértek Japán legnagyobb zöldtea-ültetvényén

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 06. 14. 13:58

Sugárszennyezés miatt leállították a zöld tea feldolgozását több japán cégnél. Az ország legnagyobb teaültetvényén az egészségügyi határérték másfélszeresét mérték. A hatóságok szerint a már forgalomban lévő teák nem lehetnek szennyezettek, mert azokat korábban szüretelték. Élelmiszerbotrány van Tajvanon is.

A Japán középső részén található teacserjékben a mérhető sugárzás másfélszerese az egészségügyi határértéknek. „Sizuoka tartomány vezetése elrendelte minden szállítmány átvizsgálását, hogy csak biztonságos tea kerülhessen a boltokba” – fogalmazta meg az élelmezési és élelmiszer-biztonsági miniszter a hírTV beszámolója szerint, melyet a Magyar Nemzet Online idéz.

A fukusimai erőmű környékén a múlt héten újra sokszorosára nőtt a szennyezés. Sok zöldségfélére ismét szállítási tilalmat rendeltek el, és most a Japán jelképének számító zöld tea is felkerülhet a listára. „A zöld tea egészséges, nem szeretném, ha rossz hírét keltenék” – mondta egy tokiói szakács. Japánban állítják elő a világ teatermelésének 10 százalékát, de ennek csak elenyésző részét, kevesebb mint 2 százalékát adják el külföldre. A kormány szerint a forgalomba hozott teák nem szennyezettek, mert korábban szüretelték őket.


Az élelmiszer-biztonság miatt aggódnak Tajvanon is. Az ázsiai szigetországban 30 tonna energiaitalt, gyümölcslevet, gyümölcszselét és levest semmisítettek meg, miután kiderült: olyan mérgező anyaggal szabályozták a folyadékok sűrűségét, amit a vegyiparban műanyagok előállításához használnak. „Változtatni kell a hozzáállásunkon. Nem szabad félni attól, hogy beismerjük, ha hibáztunk” – nyilatkozta a tajvani elnök, aki személyesen vett részt a mérgező élelmiszerek megsemmisítésén. A kormány országszerte húszezer élelmiszer-ipari gyár átvizsgálását rendelte el – írja a szabadfold.hu.

Kapcsolódó cikkeink