Másfélmilliárd euró, hatezer új munkahely a színpadon

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 03. 01. 11:15

A Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) támogatásával a tavalyi évben minden eddiginél több, összesen 71 projekt esetében született pozitív döntés Magyarországon megvalósuló beruházásról. Ezek közül is a legkiemelkedőbbeket díjazta a HIPA az „Év Befektetője” gálaesemény keretében a Pesti Vigadó Dísztermében. A díjakat Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Ésik Róbert, a HIPA elnöke adta át.

HIPA

2016-ban minden eddiginél több befektető döntött úgy, hogy hazánkat választja befektetése helyszínéül: a HIPA támogatásával 71 beruházási projekt esetében született pozitív döntés. Ezek eredményeként 17 647 új munkahely jön létre és 3,2 milliárd eurónyi külföldi tőke (FDI) érkezik az országba. Kedvező tendencia továbbá, hogy a 71 projektből 55 beruházást a már korábban is hazánkban működő vállalkozások jegyeznek, tehát a már jelen lévő vállalatok jól érzik magukat Magyarországon.

„A jövőben nagyobb figyelmet kapnak a magasabb hozzáadott értéket előállító, technológia-intenzív beruházások, a „Made in Hungary” mellett az „Invented in Hungary” típusú beruházások felé tolódik a hangsúly” – fejtette ki Ésik Róbert, a HIPA elnöke. „Ezt segíti elő a K+F és innováció-támogató formákkal kiegészült, egyedi kormánydöntésen alapuló (EKD) támogatási rendszer változása is” – tette hozzá az elnök.

Az „Év Befektetője” gálán minden évben az elmúlt év legjelentősebb beruházásait végrehajtó vállalatok részesülnek elismerésben. Idén 6 kategóriában díjazta a HIPA azokat a cégeket, amelyek idén összesen 1,5 milliárd euró értékben, 6000 új munkahelyet hoznak létre beruházásukkal.

A nagyvállalatok beruházásainak és újrabefektetéseinek ösztönzése mellett a HIPA kiemelt figyelmet fordít a hazai kis- és középvállalkozások beszállítói szerepének támogatására és fejlesztésére, valamint a beruházási helyszínek felkészítésére, ezért további két díjkategória kifejezetten a hazai érintettek elismerését szolgálja.

A 2016-os év díjazottjai

Az év legnagyobb volumenű zöldmezős beruházása:
Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.
A Magyarországon valaha megvalósított legnagyobb zöldmezős beruházás keretében egymilliárd euró, vagyis több mint 310 milliárd forint értékű beruházással építi meg második gyárát a Mercedes-Benz Kecskeméten, ahol rugalmas termelési rendszerben, különböző jármű-architektúrájú és meghajtású modellek készülnek majd. A karosszéria-, felületkezelő és összeszerelő üzem első- és hátsókerék-meghajtású személygépkocsik gyártására is alkalmas lesz. Az újrabefektetés eredményeként 2500 új munkahely jön létre, ezáltal tovább erősödik a kecskeméti gyártóegység kiemelt szerepe a német prémiummárka globális termelési láncában.

Az év legnagyobb volumenű bővítése:
Samsung SDI Magyarország Zrt.
A dél-koreai elektronikai óriásvállalat Magyarországot választotta legújabb akkumulátorgyártó üzemének helyszínéül. A gyártóegység a Samsung SDI globális termelési struktúrájának harmadik pillére lesz a koreai Ulsanban és a kínai Xianban található egységekkel kiegészülve. A mintegy 100 milliárd forint értékű beruházás eredményeként 2018 második felében tervezik az évi 50 000 darab, tisztán elektromos járművekhez készülő akkumulátor sorozatgyártásának beindítását. Az új magyarországi egység lehetővé teszi a vállalat számára a logisztikai költségek jelentős csökkentését, így azonnal reagálhat az ügyfelek igényeire, mivel az európai autógyárak gyártóbázisai Közép- és Kelet-Európában összpontosulnak.

Az év legtöbb munkahelyet teremtő vállalata:
LEGO Manufacturing Kft.
A LEGO magyarországi gyárában LEGO DUPLO és LEGO System kockák fröccsöntésével és csomagolásával foglalkoznak mintegy 120 000 négyzetméteren, naponta több mint 60 millió darab játékkockát előállítva. A növekvő nemzetközi kereslet eredményeként 2016 elején jelentős fejlesztés kezdődött Nyíregyházán. A bejelentett beruházás keretében a jelenlegi gyár mérete megkétszereződik, valamint mintegy 1600 új munkahely jön létre, ezzel a munkavállalók száma néhány éven belül elérheti a 4000 főt. A LEGO Csoport hosszú távon további nemzetközi keresletnövekedéssel számol, ami további fejlesztésekhez vezethet, hiszen a vállalat célja, hogy minél több gyereket érjenek el világszerte a LEGO játékokkal.

Az év SSC beruházása:
Flowserve Hungary Services Kft.
A texasi központú Flowserve ipari gyártó és szolgáltató cégcsoport Debrecenben nyitott üzleti szolgáltató (SSC) központot. Az újonnan létrehozandó egység 10 nyelven nyújt majd pénzügyi és számviteli szolgáltatásokat az észak-amerikai és az EMEA (Európa, Közel-Kelet és Ázsia) régió 20 országa számára. A 4,3 milliárd forintos beruházás eredményeként létesülő mintegy 400 munkahelyre az egyetemről kikerülő diplomás fiatalok közül toboroznak munkatársakat.

Az év SSC bővítése:
BP Business Service Center Kft.
A 2009-ben elindult budapesti egysége után már a második globális üzleti szolgáltató központját hozza létre Magyarországon a BP. A 2020-ig megvalósuló szegedi beruházással összesen 500 új, magas hozzáadott értéket képviselő munkahelyet tervez létrehozni a csongrádi megyeszékhelyen. A BP jelenleg 15 nyelven biztosít széleskörű szolgáltatásokat Magyarországról elsősorban a vállalat európai leányvállalatai számára és ügyfelei számára. Az 1400 alkalmazott 85 százaléka felsőfokú végzettséggel rendelkezik, többségük kettőnél több nyelven beszél folyékonyan. Az új, szegedi egység a BP számára stratégiai növekedést jelentő területeken nyújt majd szolgáltatásokat, úgymint pénzügy, számvitel, beszerzés, HR, ügyfélszolgálat és üzleti támogatás.

Az év K+F beruházója:
GE Hungary
Az amerikai ipari óriásvállalat 8 milliárd forint értékű beruházással Budapesten hozza létre hat globális digitális fejlesztési központjának egyikét. Az itt dolgozó, magasan képzett szakértők szoftverfejlesztéssel, az üzleti folyamatok rugalmasságát javító informatikai megoldásokkal, informatikai infrastruktúra-építéssel és működtetéssel foglalkoznak majd, továbbá adatelemzési (Big Data) megoldásokhoz nyújtanak hozzáférést a vállalat ügyfelei számára. Az új központ megnyitásának köszönhetően 2017 végére 400, magas hozzáadott értéket előállító pozíció jön létre.

Az év ipari parkja:
Debreceni Regionális és Innovációs Tudományos Technológiai Park
Az idén húsz éve alapított ipari parkot Debrecen Város Önkormányzata hozta létre, jelenleg a XANGA Investment & Development Group a tulajdonosa. A kezdeti 40 hektáros terület többlépcsős bővítés után ma már közel 120 hektárnyi területen terül el. A legelső betelepült cégek közé tartozik a National Instruments és a Bumet, napjainkban pedig már mintegy 45 vállalkozás működik a Határ úton. Az ipari park sikerességét jól tükrözi, hogy tavaly februárban elnyerte a Tudományos és Technológiai Ipari Park címet.

Az év magyar beszállítója:
PEMÜ Műanyagipari Zrt.
A PEMŰ Zrt. 1959-es alapítása óta számos műanyag-feldolgozási technológiát meghonosított, profilja szerint három csoportra osztva műanyag-feldolgozó tevékenységét. A solymári egységnél jelenleg teljes mértékben lekötöttek a gyártókapacitások, köszönhetően az elmúlt évek minőségi munkájának, a folyamatos fejlesztéseknek, valamint az innovatív termékek előállításában való részvételnek.

Kapcsolódó cikkeink