Másfél milliárd forintot töltöttek fel az OTP SZÉP kártyákra

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 01. 12. 11:50

Bár az idén akár 500 ezer forintot is adhat a munkáltató az új cafeteria-rendszerben béren kívüli juttatás formájában, a cégek többségének nincs pénze kihasználni a törvény adta lehetőségeket az adókedvezmény kihasználása érdekében. Az éves keretbe az iskolarendszerű képzés támogatása is beleszámít.

A tavaly nyáron még az üdülési csekk utódjaként megjelent, és idén januártól már melegétkezési és szabadidős alszámlával bővített Széchenyi Pihenőkártya (Szép-kártya) eddigi karrierjéről az elektronikus kártya első kibocsátója, az OTP Pénztárszolgáltató Zrt. vezérigazgatója, Róth Lajos egy tegnapi háttérbeszélgetésen elmondta: arra számítanak, hogy az évente 450 ezer forintig kedvezményes adózással feltölthető kártyán az idén 200-250 ezer forint lesz az átlagos keretösszeg. Várakozásaik szerint a meleg-étkezési juttatás lesz a legnépszerűbb alszámla, bár egyelőre a 3600 elfogadóhely többsége szálláshely. Ennek pusztán az az oka, hogy másfél héttel ezelőttig kizárólag szálláshelyeken lehetett a kártyával fizetni, vendéglátóhelyekkel csak pár napja szerződhet a kibocsátó.

A Szép-kártya nem olvadhat bele az OTP cafeteria-kártyájába, noha abból már 170 ezret használnak a munkavállalók országszerte, immár négy éve. A bankkártyához hasonló pihenőkártyát ugyanis a kormányzat szándékai szerint elkülönítve, a gazdaságélénkítés motorjának szánják. A béren kívüli juttatások piacán a Szép-kártya mellett szól, hogy annak rekreációs keretébe kerültek át az egészségpénztáraktól a szabadidős, illetve egészségmegőrző szolgáltatások is. Síbérletet, fürdőbelépőt, és masszázst idén már csak erről lehet fizetni, az egészségpénztári számlán maradt összeget immár csak egészségügyi szolgáltatásokra, gyógyszerre, illetve gyógyászati segédeszközök megvásárlására lehet fordítani.

Az OTP Szép-kártyája egyelőre piacvezető, már kétezer munkáltató kötött velük szerződést, és 32 ezer kártyát bocsátottak ki. A mai napig 1,5 milliárd forintot töltöttek fel a kártyákra, ebből 1 milliárdot december végéig, és nem keveset decemberben, amikor a munkáltatók a premizálást kedvező adózással így fizették ki. Tölgyesi András, az OTP Pénztárszolgáltató Zrt értékesítési és marketing igazgatója rámutatott: információik szerint a cégek 5-10 százaléka még nem döntött a béren kívüli juttatások rendszerének átalakításáról, vagyis arról, hogy a kedvező adózással adható támogatások közül mit kínál dolgozóinak.

Egy minapi felmérés szerint a munkáltatók kínálatában az egészségpénztári befizetés, a Szép-kártya (korábban üdülési csekk), és a meleg étkezési utalvány vezeti a kínálati toplistát. Bár a béren kívüli juttatás is drágult az idén a 10 százalékos egészségügyi hozzájárulás megjelenése miatt, ez a dolgozói támogatás még mindig a legolcsóbb – hangsúlyozta Mochlár Orsolya cafeteria-szakértő, a PwC Magyarország vezető menedzsere. (Népszabadság Online)

Kapcsolódó cikkeink