Más gyártóknak is hozzáférést enged az Unilever „melegebb” jégkrém-receptjeihez

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2023. 11. 13. 09:04

Az Unilever a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében a jégkrémgyártóknak ingyenes, nem kizárólagos licenszt biztosít 12 új szabadalmaztatott receptúráihoz.

A lépés révén az iparág olyan jégkrémeket állíthat elő, amelyek állaga a jelenlegi -18°C-os ipari szabvány helyett -12°C-on is stabil marad.

Az Unilever közlése szerint azzal, hogy a szabadalmakat megosztja más jégkrémgyártókkal, az iparág elmozdulhat az energiahatékonyabb jégkrémhűtő irányába.

Az FMCG-óriás tavaly hozta nyilvánosságra terveit azzal kapcsolatban, hogy növelné az „utolsó mérföldön” jégkrémhűtőinek hőmérsékletét úgy, hogy eközben „változatlan minőséget és fogyasztói élményt biztosít”.

Azóta a colworth-i globális jégkrém K+F központban végzett kutatások és két németországi kísérleti projekt is bebizonyította, hogy jégkrémhűtőnként mintegy 25%-os energiamegtakarítás érhető el az enyhébb, -12°C-os hőmérséklettel.

Amellett, hogy az enyhébb hőmérséklet kedvezőbb a környezet számára, a hűtő üzemeltetése is olcsóbbá válik így.

A kiskereskedelmi jégkrémhűtők kibocsátása jelenleg az Unilever értékláncában az üvegházhatásúgáz-kibocsátás 10%-át teszi ki.

A kutatás része az Unilever Climate Transition Action Plan-jének, mellyel a vállalat célja 2039-ig elérni a nettó zéró kibocsátást egész értékláncában.

The Grocer

Kapcsolódó cikkeink