Márton-napok Budapest első libaéttermében

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 11. 07. 10:25

Liba-lázban kezd égni az ország, minden valamirevaló vendéglő készül november 11-re, a Márton-napi libalakomára. Természetesen az Adyliget szívében fekvő, családias Dunyha Vendéglő, amelyet Budapest első libaéttermének neveznek, már most is kínálja különleges libás fogásait, menüben és külön-külön egyaránt. November 10-én vasárnap pedig különleges libás Sunday Brunch várja a vendégeket, amelyben a Dunyha csapata mellett Serényi Zsolt mesterszakács és egy sushi-séf is közreműködik majd. Libasushi, libatepertő, libakocsonya, ludaskása – ez csak egy szerény összefoglaló a készülő parádés kínálatból.

liba

Vannak jeles napok a naptárban, amelyeket szeretünk megünnepelni. Egészen biztosan ilyen november 11-e, Márton napja is, amely az év 315. napja, s ily módon még kereken 50 nap van hátra az esztendőből. De persze nem ez a kitüntetett figyelem oka, hanem a naphoz kapcsolódó hagyományok őrzése, amelyet elsősorban a gasztronómia rajongói várnak évről évre növekvő lelkesedéssel.

Szent Mártont, mint a középkor egyik legnépszerűbb szentjét tisztelik, a katonák és koldusok védőszentjeként. Jótetteiért egy ízben püspöknek is akarták választani, de szerenységből elrejtőzött egy libaólban, nehogy nyomára bukkanjanak. A legenda szerint a libák gágogása árulta el, így nem menekülhetett a püspöki tisztség vállalásától.
Szent Márton napja, ez a novemberi dátum jelentette az őszi munkák végét, a természet ilyenkor kezdte téli pihenőjét. A cselédek megkapták éves bérüket, és jutalmul egy-egy hízott libát. A libából készült finomságok elfogyasztásával ünnepelték a befejezett mezőgazdasági szezont, s ekkor kóstolták meg először az újbort, ezért ez a nap az újbor ünnepe is. Márton-napi libalakomáról először egy 1171-ből származó írásos beszámoló emlékezik meg.

Márton-napjához egyébként számos hagyomány és babona is kötődik. Szent Márton vesszejének például egyenesen varázserőt tulajdonítottak, a pásztorok által kötött vesszőkkel szokás volt megveregetni a jószágokat, hogy jó legyen a következő évi szaporulat is. Szintén babonaság, hogy Márton napján se mosni, se teregetni nem szabad, mert bajt hoz a jószágokra. Időjóslásra is használták Márton napját, a régi bölcselet azt állította, hogy ha november 11-én kemény fagy van, akkor karácsonykor enyhe lesz az idő, de ha jó idő van Márton napján, nagyon hideg lesz a tél. És innen származik a libafogyasztással kapcsolatos babona is, mely szerint aki nem eszik libát Márton-napon, egész évben koplalni fog.

Budapest első libaétterme ezt természetesen nem szeretné kockáztatni, így nem bízza a véletlenre a derék szárnyasok fogyasztását. Év közben sem, most pedig pláne nem! Ezért már november 7-től kezdődően különleges séf-ajánlattal kedveskednek minden liba-rajongónak. Három menüt állítottak össze, de természetesen a fogások külön-külön is rendelhetőek. Egészen november 18-ig várnak minden libarajongót szeretettel a Dunyhában.

Kapcsolódó cikkeink