Márton-napi libalakoma lesz Debrecenben egri borokkal
Debrecen egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvényét, a Márton-napi libalakomát az idén immár hetedik alkalommal rendezik meg november 6. és 8. között a város főterén – közölték a szervezők pénteken sajtótájékoztatón Debrecenben.
Komolay Szabolcs, Debrecen kulturális alpolgármestere idézte a népi hagyományt, miszerint „aki Márton napján libát nem eszik, az egész évben éhezik”. A debreceni libalakoma résztvevőinek ettől nem kell tartaniuk: a három napos gasztronómiai parádén összesen 1500 libát tálalnak majd fel a Nagytemplom előtt felállítandó „Márton-napi nagyasztalon” – tette hozzá az alpolgármester.
A gasztronómiai élményeket kulturális kínálattal egészítik ki: debreceni és egri művészeti csoportok, zenekarok szórakoztatják a fesztivál résztvevőit a főtéren – jegyezte meg.
Elmondta azt is: a hagyományokhoz híven Debrecen és Eger közösen rendezi a libalakomát, a hagyományos ételek mellé egri borokat kínálnak majd.
Rázsi Botond, Eger alpolgármestere hozzátette: hat jelentős egri borászat kínálja majd termékeit, „szagos fehér és édes vörös helyett kitűnő száraz borokat” a libaétkek mellé.
A három nap alatt hét egri zenekar is színpadra lép, köztük az Eger ifjú zenészei programban résztvevő fiatal, de nem kezdő zenészek – mondta, hozzátéve: a programban koncertszervezéssel, próbateremmel és hangfelvételi lehetőséggel támogatják a fiatal zenészeket Egerben.
Barabás Zoltán, a gasztronómiai parádé házigazdája szerint a Márton-napi hagyományos magyar népi konyha ételeit készítik el. Lesz az ünnepi nagyasztalon libatepertő, sült libacomb, ludaskása, libatoros káposzta, libahúsos töltött káposzta, hagymás libamáj, libazúza pörkölt és libakolbász is – sorolta.
A debreceni Márton-napi libalakomán 1500 hazai tenyésztésű libát tálalnak majd fel – fűzte hozzá. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
A séf legyen egyéniség!
A 2024. év egyik Gundel-díjazottja a csendes, szerény, ám annál…
Tovább olvasom >Rekordméretű standdal és látványkonyhával népszerűsítik a székely gasztronómiát Bukarestben
Rekordméretű standdal és látványkonyhával népszerűsítik a székely gasztronómiát Bukarestben a…
Tovább olvasom >Minden kultúrában hódít az olvadt sajt
A svájci fondue-t, a grúz hacsapurit és az amerikai mac…
Tovább olvasom >További cikkeink
Tudatosabban vásárolunk? Töretlen a kereslet a hazai ízek iránt
Több száz magyar termelővel működik együtt a Kifli.hu, hogy minél…
Tovább olvasom >Jelentősen nőtt az Alibaba negyedéves nyeresége
Az Alibaba Group Holding kínai e-kereskedelmi óriás adózott eredménye jelentősen…
Tovább olvasom >Új marketing- és kommunikációs vezetővel erősít a Gránit Alapkezelő
2025 februárjától Csonka Attila irányítja a Gránit Alapkezelő marketing-, kommunikációs…
Tovább olvasom >