Máris csökkenni kezdtek az élelmiszerárak, ahogy a GVH vizsgálódni kezdett

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 02. 15. 12:30

Nagyobb lett a verseny a kiskereskedelemben, többen csökkentették az élelmiszerárakat – állítja a Gazdasági Versenyhivatal elnöke, Rigó Csaba Balázs.

Még csak a lándzsa hegyét hegyezik

Annak reményében, hogy kiderüljön, hogy a rekordmagas, 44 százalékos élelmiszeráremelkedés mögött van-e kartellezés és profitinfláció, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárást indított. Rigó  úgy fogalmazott, hogy még csak a lándzsa hegyét hegyezik, még oda sem döftek. Viszont hozzátette, hogy a határozott ellépésüknek már önmagában is visszatartó ereje van.

„Ősszel szembesültünk az első panaszokkal, akkor mi nem tétlenkedtünk, azonnal elkezdtük a konzultáció sorozat előkészítését. Ennek az eredménye a januárban és februárban elindított gyorsított ágazati vizsgálatok Különösen a kiskereskedelemben látjuk azt, ahol egészséges verseny van, és az egészséges verseny lenyomná az árakat, ott úgy tűnik, hogy indokolatlan, egyidejűleg tűnő áremelkedések vannak”

– mondta Rigó az ATV kedd esti Híradójában.

Most azt látja, hogy a kiskereskedelmi szereplők elkezdtek árat csökkenteni és versenyezni lefele.

„Sok függ ugyanakkor attól is, hogy az árstopot mikor vezeti ki végleg a kormány, hiszen az forrást von el a kereskedőktől, jelenleg már veszteséges az árstopos termékek forgalmazása. Ha hamarabb megszüntetik az árstopot, akkor még több áresésre és akcióra számíthat a kereskedelemben a vásárló”

– fogalmazott a szakember.

Kapcsolódó cikkeink