Marhajó ízek fesztivál lesz jövő szombaton Sárrétudvariban
A minőségi alapanyagból készült ételeket népszerűsíti a Marhajó ízek fesztivál, amelyet harmadik alkalommal rendeznek meg Sárrétudvariban szeptember 14-én – jelentették be a rendezvény helyszínén tartott sajtótájékoztatón a szervezők kedden.
Lendvai Csaba, a Servet-2000 Kft. ügyvezetője, a rendezvény házigazdája elmondta, három éve jött a gondolat, hogy a fiatalokkal meg kellene kedveltetni a vidéki létformát, hiszen egyre kevesebben maradnak falun, valamint kedvet ébreszteni a marhahús fogyasztása iránt, hiszen a marhahúsból készült ételek ritkán vannak jelen a magyar konyhában.
Az immár harmadik alkalommal megrendezendő gasztronómiai és kulturális fesztivál „marhajó” ébresztéssel kezdődik, a délelőtt folyamán a főzőversenybe benevezett csapatok elkészítik ételeiket, természetesen marhahúsból. Az odalátogatókat ökörsült várja áfonyaszósszal, de lesznek marhajó kolbászkák, marhaszegyből és hátszínből készült falatkák vörösborokkal „háziasítva” – ismertette.
A programokon valamennyi korosztály megtalálja a szórakozását, a gyerekek számára lesz solymászás, arcfestés, ügyességi vetélkedő, az idősebbek egyebek közt testépítő foglalkozáson vehetnek részt. A fesztivál fő fellépője Balázs Fecó lesz, de közreműködnek helyi művészeti csoportok is, a 145 éves Zagyva László Vegyeskar, a Parasztkórus, valamint hastánc- és mazsorettcsoport.
A Servet-2000 Kft. családi vállalkozás 200 hektár saját és 300 hektár bérelt területen szántóföldi növénytermesztéssel, magyar tarka marhatenyésztéssel, valamint tejfeldolgozással foglalkozik. A saját udvarukban tartott, illetve felvásárolt sertéseket saját mini húsüzemükben dolgozzák fel. A tartásnál és a takarmányozásnál is odafigyelnek a minőségre, úgy a hús, mint a tej tekintetében – mondta el Lendvai Csaba.
Kiss Tibor polgármester (Fidesz-KDNP) azt emelte ki, hogy a falunap és egyéb rendezvények mellett ez a fesztivál nemcsak a helyi közösséget mozgatja meg, hanem a környékbelieken kívül az ország más tájáról is érkeznek vendégek. A szervező cég nemcsak a falu hírét viszi el, hanem kiemelt foglalkoztató is, hiszen 38 embernek nyújt biztos jövedelmet, ezáltal megélhetést ugyanennyi családnak. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Spárgaszezon indul Magyarországon: exportnagyhatalom vagy gasztronómiai lehetőség?
Miközben Nyugat-Európában tavaszi csemegeként ünneplik, itthon még mindig csak szűk…
Tovább olvasom >HNT: hamarabb érnek tudatos borfogyasztóvá a mai fiatal felnőttek
Az elmúlt két évben jelentősen nőtt az alkalmi borfogyasztók aránya…
Tovább olvasom >Top 10 légitársaság, ahol a fedélzeti étkezés gasztronómiai élmény – Íme, a Food & Wine rangsora
A „repülős kaja” kifejezés sokáig egyet jelentett a középszerűség szinonimájával,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Május 13-án startol a 44. Országos Borverseny – Dr. Nagy István agrárminiszter fővédnöksége mellett nyitják meg a rangos eseményt
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) 2025. május 13-án rendezi meg…
Tovább olvasom >Portugieser csúcstalálkozó: Megvannak a jubileum győztesei
Április 23-án immár tizedik alkalommal szerveztek nemzetközi versenyt a portugieser…
Tovább olvasom >Egyre nagyobb fesztivált csapnak a gin körül
A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag…
Tovább olvasom >