Maradék nélkül tippek a takarékos ünnephez
Madárcsicsergéssel és virágillattal köszöntött bennünket a tavasz, ráadásul hamarosan kezdetét veszi a húsvéti készülődés is: ilyenkor a családok finomabbnál finomabb ételekkel terítik meg az asztalt. Ugyanakkor az ünnepek során fokozódhat az élelmiszerpazarlás, ezért azt tanácsoljuk, hogy ezt az időszakot is takarékos szemléletben töltsük. Ehhez gyűjtöttünk össze pár ötletet cikkünkben.

(Fotó: Pixabay)
Nem is gondolnánk mennyi finomság lapul a szekrényben vagy a fagyasztóban, amelyeket felhasználhatunk az ünnepi fogásokhoz. Érdemes szétnézni otthonunkban, hátha lapul a kamrában egy adag háztartási keksz kókuszgolyó készítéséhez, vagy aprított hús a fagyasztóban az ünnepi ebédhez. A minőségmegőrzési idővel rendelkező alapanyagok, mint a száraz tészta, a liszt vagy a cukor a lejárati időt követően is biztonsággal elfogyaszthatóak. Amennyiben ilyet találnunk a kamrában vegyük szemügyre, szagoljuk-, ízleljük meg és, ha rendben találjuk, nyugodtan használjuk fel. Ezzel ellentétben a fogyaszthatósági idővel rendelkező élelmiszerek (tejtermékek, húsfélék) esetében nem érdemes kísérletezni, mert a lejárati idő után megbetegedést okozhatnak.
Tervezzük meg a menüt
A kamrában és a fagyasztóban talált alapanyagok jó kiindulópontok lehetnek számunkra a menü megtervezése során. Érdemes egyszerűbb, kevesebb hozzávalót igénylő menüt összeállítanunk, ezzel magunkat és a pénztárcánkat is megkímélve. Használjunk helyi, szezonális alapanyagokat, amelyek megvásárlásával a magyar termelők támogatása mellett, olcsóbban is hozzájuthatunk a szezon kincseihez.
Készüljünk tartós finomságokkal
Azt, hogy mennyi locsoló érkezik hozzánk húsvét hétfőn, gyakran nehéz előre megmondani. Ezért érdemes olyan, tartós, jól tárolható vendégváró falatokkal készülni, amelyek a locsolkodás után is biztonsággal elfogyaszthatóak majd. Ilyen tartós aprósütemény a pogácsa, a sajtos tallér vagy a linzer.
Tudatos bevásárlás
A vásárlás során is érdemes észben tartanunk néhány szempontot! Ne menjünk éhesen vásárolni, mert ilyenkor hajlamosabbak vagyunk olyan dolgokat is a kosárba rakni, amire nincs szükségünk. Érkezzünk bevásárlólistával és tartsuk is magunkat hozzá, így elkerülhetjük a felesleges költekezést. Akciós terméket akkor tegyünk a kosarunkba, ha pontosan tudjuk mikor és mihez fogjuk felhasználni, mert ezek a termékek jellemzően rövidebb lejárati idővel rendelkeznek.
Batyus húsvét
Az elmúlt évek egymástól külön töltött ünnepei miatt a családi közös együttlét még nagyobb jelentőséget nyert. Szervezzünk családi batyus húsvétot, amire mindenki készül valamilyen étellel vagy süteménnyel. Érdemes előre megbeszélni és szétosztani egymás között, hogy ki mit hoz, így változatosan lesz mindenféle finomság. A maradékot ugyanebben a szemléletben elcsomagolhatjuk a vendégeknek útravalóként, így mindenkinek jut egy kicsi otthonra is a közös élményből.
Tudatosan a konyhában is
Használjuk fel az alapanyagokat szőröstől-bőröstől. A sonka főzőlevét érdemes eltenni a hűtőszekrénybe, fagyasztóba, mert bablevest, lencsefőzeléket készíthetünk belőle később. Húsfilézés során, ne dobjuk ki a csontot, hanem használjuk fel csontleves, alaplé vagy raguk ízesítéséhez! A sütemények receptjéhez gyakran csak a tojás sárgáját vagy fehérjéjét kell felhasználni. Ha a kettő közül bármelyik megmaradna, gazdagíthatjuk vele a leveseket, a gyümölcskenyér masszáját és a palacsintatésztát, emellett pedig a reggeli részeként is elfogyaszthatjuk.
Az ünnepi étkezések során megmaradt főtt sonka, akár később is felhasználható új ételek készítéséhez. Szerencsére több napig is eláll a hűtőszekrényben, így a maradékok megmentésére az ünnepek után is van lehetőség. A maradék sonkából készíthetünk szendvicskrémet, sonkás tésztát, vagy gazdagíthatunk vele krémleveseket, rakott ételeket.
A megmaradt húsvéti tojásból is számtalan fogást készíthetünk
Reggelire tojáskrémet, főételként rakott burgonyát, stefánia szeletet, tojásos salátát vagy tojáslevest varázsolhatunk belőle a család számára. Fontos tudni, hogy a főtt tojás 5-7 napig fogyasztható 0-5 °C-os tárolás mellett, viszont ha több órán keresztül szobahőmérsékleten tároljuk, a kedvezőtlen mikrobiológiai folyamatok már nem gátolhatóak meg.
Az édes, húsvéti kalácsból készíthetünk kalácsfelfújtat, máglyarakást a megmaradt csokinyuszit pedig felhasználhatjuk kakaó, brownie vagy csokis keksz készítéséhez.
Nébih
Kapcsolódó cikkeink
A luxus is lehet zöld – 6000 kg élelmiszert mentettek meg a budapesti hotelek a Munch alkalmazáson keresztül
Országszerte 12 szálloda csatlakozott a Munch ételmentő platformhoz: jelenleg 10…
Tovább olvasom >„Falatnyi történetek: Mesék maradék nélkül” – meseíró pályázatot hirdetett a Nébih
Első alkalommal hirdette meg országos meseíró pályázatát a Nemzeti Élelmiszerlánc-…
Tovább olvasom >Nehezen újrahasznosítható hulladékok: megoldások születőben, de még messze a cél
Bár egyre több hulladéktípus válik újrahasznosíthatóvá, számos anyag feldolgozása továbbra…
Tovább olvasom >További cikkeink
Orbán Viktor: az árréscsökkentést új termékekre is be fogjuk vezetni, ha szükséges
Az árrésszabályozást fenn kell tartani, mert az indokolatlan áremelésekkel szemben…
Tovább olvasom >Egészséges, rostban és fehérjében gazdag húskészítményeket fejlesztettek ki Debrecenben
Új, egészségvédő, rostban és fehérjében gazdag, egyedi bioaktív hatóanyagokat tartalmazó…
Tovább olvasom >A német kiskereskedelmi forgalom csökkent áprilisban havi szinten
Németországban reálértéken 1,1 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom áprilisban havi…
Tovább olvasom >