Már nyolcszázezer növényfajt őriznek a globális magtárban

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 02. 26. 11:15

Már több mint nyolcszázezer növényfaj magjainak mintáit őrzik a spitzbergáki globális magtárban, a világ legnagyobb ilyen intézményében.

magok

A legutóbbi szállítmánnyal több mint húszezer magminta érkezett több mint száz országból a magbankba, amelyet a norvég kormány hozott létre 2008 februárjában a Spitzbergákon (norvégul Svalbard), a Norvégia és az Északi-sark között fekvő szigetcsoporton. Először érkeztek magminták Japánból, ahol attól tartanak, hogy a hasonló gyűjteményt veszélyeztethetik a 2011. évi pusztító földrengés és szökőár következményei.

A szállítmány fogadása egybeesett a magtár éltre hívásának hatodik évfordulójával – közölte a Globális Terménydiverzitási Szövetség, amely a norvég kormány tulajdonában lévő magtárat működteti.

A magtár létrehozásának célja, hogy összegyűjtsék a világ összes terményének magmintáját arra az esetre, ha ember által előidézett vagy természetes folyamatok révén fajok pusztulnának ki.

A japán árpamag-szállítmány az Okajamai Egyetem árpakutató génbankjából érkezett. “Ha bármi történik génbankunkkal, ezek a minták örökre szennyeződnek. Az árpa nemcsak Japán számára fontos, hanem a világ élelmiszerbiztonsága szempontjából is. Vannak olyan fajaink, amelyek száraz éghajlaton és szikes földön is megteremnek” – idézte Szato Kazuhiro professzort a BBC honlapja.

A 10 millió dollárból (majdnem 2 milliárd forintból) megépült, 4,5 millió minta tárolására alkalmas magbankban kezdetben mintegy 100 ország 268 ezer haszonnövényfajának magjait őrizték, mára azonban a világ legnagyobb ilyen jellegű gyűjteményévé nőtte ki magát. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink