Már nevezhetnek a borászatok a 41. Országos Borversenyre

Szerző: Ipacs Tamás Dátum: 2022. 05. 18. 10:02

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) az idei évben 41. alkalommal rendezi meg a legnagyobb hagyományú termelői bormustrát. A borversenyre a nevezéseket június 15-ig várják a szervezők.

A magas követelmények az előkészítés, a bírálat és az értékelés folyamatában is érvényesülnek

A versenyre jelentkezni a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa honlapján, az orszagosborverseny.hu oldalon lehet. A bírálatra június 28–29. között Budapesten, a Groupama Arénában kerül sor.

Az Országos Borverseny (OBV) egyedisége, hogy egy háromszintű kiválasztási rendszeren alapul. Az országos megmérettetést megelőző hegyközségi, borvidéki borversenyek komoly szereppel bírnak a nevezett tételek előzetes minősítésében. Ezt az egyediséget növeli, hogy a rendezvény egy szakmai találkozót is jelent mind a bírálat, mind pedig az eredményhirdetés alkalmával – értesült az OBV közleményéből az Agro Napló.
A bírálatot családi borászatok tulajdonosai, üzemi pincészetek szakértői végzik, kiegészítve az oktatás, kutatás, szakújságírás, kereskedelem és gasztronómia képviselőivel.
Az OBV egyúttal eleget tesz a legmagasabb nemzetközi szakmai elvárásoknak. A magas követelmények az előkészítés, a bírálat és az értékelés folyamatában is érvényesülnek.

– Az Országos Borversenyt a folyamatos szakmai fejlődés jellemzi – nyilatkozat Légli Ottó a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és az OBV szervezőbizottságának elnöke. –. Szervezése nem öncélú, kiemelt szerepe van abban, hogy a HNT valós információval bírjon a magyar borpiacról. Minden bírálat célja, hogy az elért eredmények, pontszámok visszajelzést jelentsenek a termelőknek, és inspirálja őket saját birtokuk minőségi fejlődési irányának meghatározásában. A 2022. évi Országos Borverseny egyben egy nagyobb szakmaközi vállalásunk előkészítését is jelenti. Terveink szerint 2023-ban megindul az a szakmaközi bormarketing aktivitás, amelynek minőségi kiválasztási rendszerének alapját jelenti az OBV.”

Fotó: Országos Borverseny (OBV)

Kapcsolódó cikkeink