Már nem számít prémium terméknek a biotej
A hagyományos termelői ár emelkedése csökkentette a biogazdálkodás és a piac többi része közötti szakadékot.
Az organikus, bio gazdálkodásból származó tejet már 40%-kal olcsóbban lehet megvásárolni, mint korábban, ez pedig sokak számára problémát jelent. Richard Hollingdale, az Omsco organikus szövetkezet kereskedelmi igazgatója szerint az organikus és a termelői árak közötti szakadék csökkent, de biztos abban, hogy amikor a hagyományos piaci ár csökkenni kezd, ez a szakadék újra megjelenik. A szakember szerint ez a jelenség egész Európában tetten érhető, többek között Németországban, Franciaországban és Skandináviában is. Az elmúlt 12 hónapban a biotej literenkénti áremelkedését meghaladta a tejipari termékek ára, de még mindig jóval alatta van azoknak a költségeknek, melyek a takarmányozási és termelési kiadások fedezéséhez szükséges.
Egyre nagyobb az igény a biotejre és tejtermékekre
Az ökológiai tejtermékek az Egyesült Királyság teljes tejtermelésének mintegy 2-3% -át teszik ki. Az ökológiai szektorból származó tejszállítások átlagosan körülbelül 1,077 millió liter/nap értékben mozogtak a július 23-ával záruló héten, szemben a hagyományos szektorral, amely ugyanazon a héten napi 32,55 millió litert szállított az AHDB szerint. Az ökológiai szállítások 14,2%-os csökkenése a termelés csökkenését vonja maga után, akár a csökkentett hozamok, akár a tehenek számának csökkenése miatt. A teljes napi szállítás mindössze 1%-kal csökkent az előző év azonos hetéhez képest a hagyományos piacon. Hollingdale úr szerint az ökológiai piac az elmúlt öt évben folyamatosan növekedett – az elmúlt évben a biogazdálkodás kismértékben visszaesett, de nem annyira, mint a hagyományos élelmiszerpiac. A bio tejtermékek esetében pedig a vaj- és sajteladások folyamatosan növekednek a háttérben. A biotej legnagyobb kiskereskedelmi vásárlói elkötelezettek az ágazat iránt, és hajlandóak többet is fizetni a termékeiért. Jelenleg pedig a legnagyobb piac – amelyik bio tejet és tejterméket vásárol – Amerika, ahol a kereslet folyamatosan nő.
A termelési költségek a biotermelőknek kedveznek
A magas takarmányárak hatással vannak a ökotermelők termelési költségeire, különösen az importált takarmányok esetében. A takarmány magasabb aránya azonban az ökö étrendben segít korlátozni a termelési költségek emelkedését, csakúgy, mint a műtrágya- és permetezési költségek csökkentése. Kulcsfontosságú a biotej szintprofiljának fenntartása és a téli tejtermelés a kereslet kielégítése érdekében. A fő eltérés az ökológiai anyag takarmányköltsége a hagyományoshoz képest.
Kapcsolódó cikkeink
Erősödött az élő sertés exportja
A KSH adatai szerint Magyarország élősertés-kivitele 22,7 százalékkal 22,5 ezer…
Tovább olvasom >Jövőre emelkedik az anyajuhtartás támogatására fordítható összeg
Elkötelezett a kormány a juhágazat támogatása iránt, ezért döntött a…
Tovább olvasom >Az agrártárca szívügyének tekinti a víziszárnyas-ágazat jövőjét
A hazai állattenyésztésen belül a legjobban szervezett állattenyésztő ágazat a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >