Már nem számít prémium terméknek a biotej
A hagyományos termelői ár emelkedése csökkentette a biogazdálkodás és a piac többi része közötti szakadékot.
Az organikus, bio gazdálkodásból származó tejet már 40%-kal olcsóbban lehet megvásárolni, mint korábban, ez pedig sokak számára problémát jelent. Richard Hollingdale, az Omsco organikus szövetkezet kereskedelmi igazgatója szerint az organikus és a termelői árak közötti szakadék csökkent, de biztos abban, hogy amikor a hagyományos piaci ár csökkenni kezd, ez a szakadék újra megjelenik. A szakember szerint ez a jelenség egész Európában tetten érhető, többek között Németországban, Franciaországban és Skandináviában is. Az elmúlt 12 hónapban a biotej literenkénti áremelkedését meghaladta a tejipari termékek ára, de még mindig jóval alatta van azoknak a költségeknek, melyek a takarmányozási és termelési kiadások fedezéséhez szükséges.
Egyre nagyobb az igény a biotejre és tejtermékekre
Az ökológiai tejtermékek az Egyesült Királyság teljes tejtermelésének mintegy 2-3% -át teszik ki. Az ökológiai szektorból származó tejszállítások átlagosan körülbelül 1,077 millió liter/nap értékben mozogtak a július 23-ával záruló héten, szemben a hagyományos szektorral, amely ugyanazon a héten napi 32,55 millió litert szállított az AHDB szerint. Az ökológiai szállítások 14,2%-os csökkenése a termelés csökkenését vonja maga után, akár a csökkentett hozamok, akár a tehenek számának csökkenése miatt. A teljes napi szállítás mindössze 1%-kal csökkent az előző év azonos hetéhez képest a hagyományos piacon. Hollingdale úr szerint az ökológiai piac az elmúlt öt évben folyamatosan növekedett – az elmúlt évben a biogazdálkodás kismértékben visszaesett, de nem annyira, mint a hagyományos élelmiszerpiac. A bio tejtermékek esetében pedig a vaj- és sajteladások folyamatosan növekednek a háttérben. A biotej legnagyobb kiskereskedelmi vásárlói elkötelezettek az ágazat iránt, és hajlandóak többet is fizetni a termékeiért. Jelenleg pedig a legnagyobb piac – amelyik bio tejet és tejterméket vásárol – Amerika, ahol a kereslet folyamatosan nő.
A termelési költségek a biotermelőknek kedveznek
A magas takarmányárak hatással vannak a ökotermelők termelési költségeire, különösen az importált takarmányok esetében. A takarmány magasabb aránya azonban az ökö étrendben segít korlátozni a termelési költségek emelkedését, csakúgy, mint a műtrágya- és permetezési költségek csökkentése. Kulcsfontosságú a biotej szintprofiljának fenntartása és a téli tejtermelés a kereslet kielégítése érdekében. A fő eltérés az ökológiai anyag takarmányköltsége a hagyományoshoz képest.
Kapcsolódó cikkeink
Bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
Az új Közös Agrárpolitika jelentette kihívásokra reagálva átalakította és mintegy…
Tovább olvasom >Megjelent az új, állati genetikai erőforrások megőrzésének pályázata
Megjelent az állati genetikai erőforrások ex situ és in vitro…
Tovább olvasom >Tervezhető jövőképet biztosít a fiataloknak az agrárszakképzés
Ma az agrár technikumok és szakképző iskolák kiszámítható életpályát kínálnak,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Ezermilliárd forint feletti forgalmat realizált 2023-ban a SPAR
A SPAR Magyarország a 2023-as évben 1023,2 milliárd forint forgalmat…
Tovább olvasom >KSH: A bruttó átlagkereset 605 400 forint volt 2024. februárban, 14,0 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban
2024. februárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605…
Tovább olvasom >Egy hónap múlva nyílik a Primark első hazai üzlete
Május 28-án 10 órakor megnyitja kapuit a Primark a budapesti…
Tovább olvasom >