Már nem a magyar cégek a legkockázatosabbak

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 04. 01. 00:09

Régiós rangsorban már nem a magyar cégek a legkockázatosabbak – derül ki a Coface hitelbiztosító legfrissebb adataiból.

Pozitív tendenciáról azonban csak akkor beszélhetünk majd a magyar cégek esetében, ha a kockázatos vállalatok aránya legalább félévig nem haladja meg a jelenlegi 50 százalék körüli értéket, illetve 1-2 százalékkal ezalatt maradna és emellett a fizetésképtelenségi eljárások száma is tovább csökkenne, ezt pedig aligha remélhetjük  – mondta Dercze Zoltán, a Coface Hungary országigazgatója.
A Coface Hungary közel 20 éve  figyeli a hazai vállalkozásokat. Nagyságrendileg 500 ezer gazdasági társaság működik hazánkban, melynek 65 százaléka nem éri el az évi 300 millió forintos éves forgalmat. Ötezerre tehető azon vállalkozások száma, amelyek forgalma éves szinten eléri az egymilliárd forintos lélektani határt. Ezek a számok évek óta változatlanok, melynek eredményeként meglehetősen kicsi a középvállalati szegmens Magyarországon, pedig általában ez az alapja egy gazdaságnak.
A magyar gazdaság válságból való kilábalásához a kockázatkezelési és fizetésképtelenségi eljárások csökkenésén túl számunkra kompetitív előnyökkel rendelkező szektorokban beruházásokra és a gazdasági növekedés újraindulására lenne szükség.
A cégek februári kockázatossági mutatói némileg javuló képet mutatnak: annak ellenére, hogy az értékek Magyarországon továbbra is meghaladják a régiós átlagot, a közép-kelet-európai régióban már nem csak Románia, hanem Szlovákia is megelőzi Magyarországot. Bár a jelenlegi helyzet még bizonytalan, mégis kedvezőbb a kép, mint egy évvel ezelőtt volt. Ám nagyon alacsony a biztosítottság a magyar piacon, amelyben nagy szerepe van annak is, hogy a hazai cégeket nem igazán foglalkoztatja ez a kérdéskör, mindössze 550-600  magyar cégnek van hitelbiztosítása,további 200-300 cég külföldön köt biztosítást.
A gyenge 2009-es eredmények csak egy hónap múlva jelennek majd meg a cégek mérlegében és a minősítésekben, ám előre borítékolni lehet, a válság rendesen rányomta a bélyegét nemcsak a kisebb, hanem a közepes vállalatok likviditására, csakúgy, mint azok banki finanszírozhatóságára is.


Kapcsolódó cikkeink