Már létezik laborhús, ami olyan, mint az igazi
Dél-koreai kutatók úttörő módszert fejlesztettek ki a mesterséges húsok gyártására, amelyek ízében megközelítik az állati eredetű húsokat. A CNN beszámolója szerint a tudósok által kifejlesztett technológia, amely az állati sejtek 3D-nyomtatott „állványzatokon” történő tenyésztésén alapul, lehetőséget nyújt arra, hogy az állattenyésztés nélkül előállított húsok íze és aromája az eredetihez hasonló legyen.

Hamarosan nem tudjuk majd, melyik valódi?
A kutatók a Nature Communications folyóiratban publikált tanulmányukban arról számoltak be, hogy sikerült reprodukálniuk a Maillard-reakciót, egy olyan kémiai folyamatot, ami a grillezett hús jellegzetes ízét adja. A fehérjéket alkotó aminosavak és a cukrok hő hatására lépnek reakcióba, létrehozva ezt az egyedi ízvilágot. A kutatócsoport ezt az ízvegyületet egy zselatin alapú hidrogélbe juttatta, ami 150°C-on sütve szabadítja fel az ízeket, hasonlóan az igazi húsokhoz.
A dél-koreai kutatócsoport továbbra is dolgozik azon, hogy tökéletesítsék az ízeket és kombinálják őket olyan mesterséges húsokkal, amelyek jobban hasonlítanak az igazi hús megjelenésére és állagára. Jelenleg a tudományos kutatások állnak a középpontban, így a rózsaszínű, zselészerű mesterséges hús még nem fogyasztható, de a jövőbeni tervek között szerepel a termék továbbfejlesztése és piaci bevezetése.
Jennifer Jacquet, a Miami Egyetem professzora szerint a laboratóriumban előállított húsok hatalmas potenciállal bírnak a fenntartható étrend támogatásában. Az íz mellett számos más fontos tényező is szerepet játszik a hús alternatívák fejlesztésében, beleértve az állagot, a megjelenést és a tápértéket. A mesterséges húsok előállítása nem csupán az állatvédelmi és környezeti szempontokat szolgálja, hanem a globális élelmiszerellátás biztonságát is növelheti a jövőben.
A dél-koreai kutatók által elért eredmények ígéretes lépést jelentenek a mesterséges húsok fejlesztésében, és reményt adnak arra, hogy a jövőben a laborban előállított húsok valóban alternatívát nyújthatnak az állati eredetű termékeknek.
Kapcsolódó cikkeink
Rovaralapú élelmiszerek: miért nem váltják le a hagyományos húsokat?
Bár az utóbbi években a rovartenyésztést a hagyományos hústermelés környezetbarát…
Tovább olvasom >Tíz éven belül jelentősen nő az állati eredetű élelmiszerek globális fogyasztása
A FAO és az OECD friss jelentése szerint a világ…
Tovább olvasom >Drágul a csirke, drágul a tojás – ez vár most a magyar vásárlókra
Jelentős áremelkedés zajlott le a hazai baromfipiacon az elmúlt hónapokban…
Tovább olvasom >További cikkeink
Augusztusban jelentősen javult a lakosság gazdasági közérzete a Századvég szerint
A Századvég Konjunktúrakutató Zrt. 2025. augusztusi felmérése alapján a lakosság…
Tovább olvasom >Árréscsökkentést jelentett be a szerb elnök
A kereskedelmi láncok árrését 20 százalékra korlátozó gazdasági intézkedéseket vezetnek…
Tovább olvasom >Javult a németországi üzleti hangulat augusztusban az ifo felmérése szerint
Az elemzők által vártnál erőteljesebben javult az üzleti hangulat Németországban…
Tovább olvasom >