Már létezik laborhús, ami olyan, mint az igazi
Dél-koreai kutatók úttörő módszert fejlesztettek ki a mesterséges húsok gyártására, amelyek ízében megközelítik az állati eredetű húsokat. A CNN beszámolója szerint a tudósok által kifejlesztett technológia, amely az állati sejtek 3D-nyomtatott „állványzatokon” történő tenyésztésén alapul, lehetőséget nyújt arra, hogy az állattenyésztés nélkül előállított húsok íze és aromája az eredetihez hasonló legyen.

Hamarosan nem tudjuk majd, melyik valódi?
A kutatók a Nature Communications folyóiratban publikált tanulmányukban arról számoltak be, hogy sikerült reprodukálniuk a Maillard-reakciót, egy olyan kémiai folyamatot, ami a grillezett hús jellegzetes ízét adja. A fehérjéket alkotó aminosavak és a cukrok hő hatására lépnek reakcióba, létrehozva ezt az egyedi ízvilágot. A kutatócsoport ezt az ízvegyületet egy zselatin alapú hidrogélbe juttatta, ami 150°C-on sütve szabadítja fel az ízeket, hasonlóan az igazi húsokhoz.
A dél-koreai kutatócsoport továbbra is dolgozik azon, hogy tökéletesítsék az ízeket és kombinálják őket olyan mesterséges húsokkal, amelyek jobban hasonlítanak az igazi hús megjelenésére és állagára. Jelenleg a tudományos kutatások állnak a középpontban, így a rózsaszínű, zselészerű mesterséges hús még nem fogyasztható, de a jövőbeni tervek között szerepel a termék továbbfejlesztése és piaci bevezetése.
Jennifer Jacquet, a Miami Egyetem professzora szerint a laboratóriumban előállított húsok hatalmas potenciállal bírnak a fenntartható étrend támogatásában. Az íz mellett számos más fontos tényező is szerepet játszik a hús alternatívák fejlesztésében, beleértve az állagot, a megjelenést és a tápértéket. A mesterséges húsok előállítása nem csupán az állatvédelmi és környezeti szempontokat szolgálja, hanem a globális élelmiszerellátás biztonságát is növelheti a jövőben.
A dél-koreai kutatók által elért eredmények ígéretes lépést jelentenek a mesterséges húsok fejlesztésében, és reményt adnak arra, hogy a jövőben a laborban előállított húsok valóban alternatívát nyújthatnak az állati eredetű termékeknek.
Kapcsolódó cikkeink
Egészséges, rostban és fehérjében gazdag húskészítményeket fejlesztettek ki Debrecenben
Új, egészségvédő, rostban és fehérjében gazdag, egyedi bioaktív hatóanyagokat tartalmazó…
Tovább olvasom >IFFA 2025: megmutatta erejét a hús- és fehérjeipar Frankfurtban
Több mint 1000 kiállító és 63117 szakmai látogató részvételével zajlott…
Tovább olvasom >Emelkedett a vágómarha termelői ára 2025 első 16 hetében
Az AKI PÁIR adatai szerint emelkedtek a vágómarha termelői árai…
Tovább olvasom >További cikkeink
Megjelent az FMCG-piac 2024. évi kereskedelmi toplistája
Maradt minden a régiben: Lidl, SPAR, Tesco a dobogósok sorrendje!…
Tovább olvasom >Továbbra is a határon: májusban is lassult a feldolgozóipari növekedés
A Beszerzési Menedzser Index (BMI) 2025 májusában épphogy a bővülési…
Tovább olvasom >Tízmilliárdos kerettel indul újra a Magyar Falu Program – július 2-tól pályázhatnak az ötezer fő alatti települések
Tízmilliárd forintos keretösszeggel indul újra a Magyar Falu Program legújabb…
Tovább olvasom >