Már látják az alagút végét – Pozitív jelek a magyar gazdaságban

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 05. 06. 00:01

Ismét az uniós átlagnál gyorsabb növekedés lehet nálunk 2011-től, 3 százalék alatti inflációval és csökkenő munkanélküliséggel – derült ki a Takarékbank szakértői háttérbeszélgetésén.

Idén szerény, de pozitív GDP-adatot várnak, jövőre 2,9 százalékos bővüléssel számolnak a szakértők. Idén is a nettó export fogja húzni a gazdaságot, az év második felében a beruházásoknak szintén pozitív hatása lehet, ugyanakkor a fogyasztás gyenge marad. A munkanélküliség is csak enyhén javulhat.
A visegrádi országokban konvergálnak egymáshoz a növekedési ütemek, bár Románia és Bulgária esetében enyhe visszaesés lehet még idén is.
Elég sok bizonytalanság van az eurózóna kilábalását illetően is, Görögország visszahúzhatja valamelyest a térséget, ugyanakkor csekély gazdasági súlya és alacsony beágyazottsága miatt nem lesz katasztrófális hatása. A német gazdaság lehet, hogy erőteljesebb állapotban jön ki a válságból, mint amilyenben azelőtt volt, és ez húzhatja a magyar növekedést is.
A kiskereskedelem stabilizálódása arra utal, hogy megállt a fogyasztás esése, de éves alapon csak az utolsó negyedévben kerülhet pluszba.
A második félévben 3-3,5 százalékra csökken a pénzromlás, jövő év elején pedig 2,5 százalék környékére süllyedhet. Kockázatot jelent azonban a gyenge forint és a növekvő energiaárak. Pozitívan hathat viszont, hogy a kormány szándéka szerint a közmű- és hatósági árak nem emelkedhetnek infláció felett – írja a Világgazdaság Online.

Kapcsolódó cikkeink