Már június végén van hazai görögdinnye

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2018. 06. 28. 10:38

A tavaszi meleg hatására minden termék érésének kezdete két héttel korábbra került, így a dinnyénél is már június végén teljes lesz a magyar görögdinnye kínálat. A görögdinnye várható termésmennyisége 192 ezer tonna körül alakul idén, amely mintegy 5 százalékkal múlja alul a 2017-es mennyiséget – hangzott el a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara sajtótájékoztatóján.

A görögdinnye várható termésmennyisége 192 ezer tonna körül alakul idén, amely mintegy
5 százalékkal kevesebb a 2017-es mennyiségnél – hangzott el a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara dinnyeszezont beharangozó sajtótájékoztatóján. Ennek 40 százalékát exportálják a hazai termelők. Jelentős felvevőpiacnak számítanak a környező országok, valamint Németország és a Baltikum. Európa negyedik legnagyobb görögdinnye-termőterülete található Magyarországon. A terület az elmúlt 15-20 évben csökkenő tendenciát mutatott, de az utóbbi 2-3 évben sikerült 5 ezer hektár körül stabilizálni. Így idén a görögdinnye termőterülete a 2017-es évivel közel azonos, mintegy 4.800 hektár lesz. Jelentős változás Békés megyében figyelhető meg, ahol 2018-ra 5-10 százalékkal csökkent a termőterület a tavaly a hazai termékeket sújtó árcsökkenés és az annak következtében felhagyott termelés miatt. Pozitív tendencia látszik viszont Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol a jó időjárás miatt a szezon második felére valamelyest normalizálódott a piac; a termést kedvezőbben tudták értékesíteni, így mintegy 10-15 százalékkal, 1900 hektárra nőtt tovább a termőterület idén.
A sárgadinnye-termelésünk lényegesen kisebb volumenű, amelynek közel 100 százaléka hazai fogyasztásra kerül. Ezen a téren még bővülésre van szükségünk a jövőben, ráadásul a keresletnövekedés miatt perspektivikus piacról beszélhetünk, amelynek lehetőségeit célszerű kihasználniuk a magyar termelőknek. Sárgadinnyéből továbbra is mintegy
600 hektár területen, várhatóan 18 ezer tonna terméssel számolhatunk 2018-ban.
„Az idei szezon jellemzője, hogy a tavaszi meleg hatására minden termék érésének kezdete két héttel korábbra került, így a dinnyénél is már június végén teljes lesz a magyar görögdinnye-kínálat” – mondta el Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke. Reméljük, hogy addigra elfogy az import dinnye, egyúttal szeretnénk jelezni az áruházláncok felé, hogy lehetőség szerint ne rendeljenek már import görögdinnyét a június végén piacra jutó magyar termékre – tette hozzá a szakember.

A korábbi évekhez hasonlóan a NAK idén is határozottan a magyar dinnye mellé áll. A lépéssel a köztestület célja kettős: egyrészt azt segíti, hogy friss hazai termék kerüljön a fogyasztókhoz; másrészt támogatja a minőségi árut termelő magyar gazdákat. Az elmúlt évek promóciós tevékenysége sikeresnek bizonyult: nőtt a hazai fogyasztás, időjárástól és évjárattól függően már 13-15 kilogramm/fő körül mozog az éves fogyasztás; míg 10 éve ez az érték 8-9 kilogramm körül alakult.
Bár a tendencia abszolút pozitívan értékelhető, további fogyasztásösztönző akciókra a jövőben is szükség van. Idén a NAK a francia Interfel szakmaközi szervezettel közösen indított európai uniós zöldség-gyümölcs fogyasztásösztönző program része lett a dinnyekampány. Az uniós zöldség-gyümölcs fogyasztásösztönző program iránt idén négy áruházlánc érdeklődött: az Auchan, a CBA, a COOP és a Tesco üzleteiben országszerte – hasonlóan a korábbi évekhez – közel 80 alkalommal kóstoltatunk dinnyét a szezonban. Emellett a NAK az Agrárminisztériummal és az AMC-vel közösen további dinnyepromóciókat szervez a gyerektáborokban és rendezvényekhez kapcsolódóan.
A sajtótájékoztató végén a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara részéről Győrffy Balázs, és a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete képviseletében Göcző Mátyás társelnök együttműködési megállapodást írtak alá.

Kapcsolódó cikkeink