Már hatmillió forint gyűlt össze a TEGY programban

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 10. 25. 11:22

Eddig már 6.037.080 forint gyűlt össze a Danone Kft. idei „Tegyünk Együtt a Gyermekekért” programjában! A program az idén is két szakterületet, a gyógyult fiatalok lelki rehabilitációját, valamint a kezelés alatt álló gyerekek egészséges klinikai táplálkozását támogatja. A kezelések során fellépő, jelentős testsúlyingadozás a gyerekek 90%-ánál jelent problémát. Ennek segítésére alakult meg a Danone Kft. támogatásából minden klinikán egy-egy táplálkozási szakemberekből álló team, akiknek ez év elejétől elsődleges feladatuk a gyermekek állapotfelmérése és a szülőknek szóló szaktanácsadás, a szintén a támogatásnak köszönhetően megalkotott, immár országszerte egységes szakmai protokollok alapján.

a TEGY nagykövetei

A Danone Kft. társadalmi támogató programja 11. éve segíti a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat által kezelt vagy utókezelt gyermekek gyógyulását. A programnak köszönhetően tavaly minden gyermekonkológiai központban létrejött egy Táplálási Team, akik a gyermekek egészséges táplálkozását segítik.

„A kórházba felvett beteg gyermekek 40%-a alultáplált, a kezelés alatt pedig 36%-uk súlyosan alultáplálttá válik, míg gyógyulás után az elhízás okozhat súlyos szövődményeket a gyerekeknél” – mondta Dr. Kriván Gergely, a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat elnöke. „Az elmúlt évben mind a 8 gyermekonkológiai központban táplálási szakértői team-ek alakultak. Az ő feladatuk egyrészt azon gyermekek kiszűrése, akik az alultápláltság kialakulására vonatkozóan rizikó csoportba tartoznak, másrészt pedig ezeknek a gyerekeknek a szakmai protokoll szerinti táplálásának segítése” – tette hozzá az osztályvezető főorvos.

A teamek 3 főből állnak: egy onkológus vagy gastro-enterológus orvos, egy dietetikus és egy ápoló alkotja a csoportot, akik a szülőknek is tanácsokat nyújtanak a gyerekek otthoni étrendjének összeállításához. A TEGY program támogatásából létrejött és működetett teamek nagy mértékben segítik a kezelések alatti illetve azt követő testsúlyingadozás mérsékletét, így az ehhez kapcsolódó lehetséges szövődmények elkerülését.

2011-ben a gyermekonkológiai központok megalkottak egy egységes szakmai protokollt, mely egységes szakmai irányelveket határoz meg a daganatos beteg gyermekek kezelések ideje alatti, valamint a rehabilitációs időszakra vonatkozó klinikai és otthoni táplálásra vonatkozóan.

Kapcsolódó cikkeink