Már golyóálló mellényben aratnak, de így is menekültválsághoz vezethet a gabonahiány

Szerző: Trademagazin Dátum: 2022. 04. 29. 07:42
Fogyóban a piacon maradt ukrán gabonakészlet, az oroszokkal pedig senki nem mer üzletelni a szankciók miatt. Már most is magas az infláció a MENA-térség országaiban, de helyben és Európában is beláthatatlan következményei lehetnek, ha Észak-Afrika és a Közel-Kelet kormányai nem tudnak valahogy kenyeret tenni az asztalra.

Oroszország és Ukrajna közösen nagyjából a világ gabonakészletének egyharmadát biztosítja, 20 százalékban felelnek a kukorica ellátásért, és az összes napraforgóolaj 80 százalékát is ők állítják elő. A CNBC cikke szerint különösen nagyban függnek tőlük a Földközi-tenger déli, délkeleti partján fekvő fejlődő országok, ahol egyáltalán nem szokatlan kérdés, hogy lesz-e mit enni holnap.

A február 24. óta tartó orosz megszállás előtt Ukrajna teljes gabona-, búza- és kukoricaexportjának több mint 95 százaléka a Fekete-tengeren keresztül folyt. Ennek az exportnak a fele MENA-országokba irányult, de azóta az orosz hadihajóknak köszönhetően gyakorlatilag teljesen befagyott ez a szó szerint létfontosságú kereskedelmi csatorna.

Az ország most leginkább vasúton próbálja exportálni megmaradt terményei egy részét, de ennek óriási logisztikai korlátai vannak.

Az Index cikke itt folytatódik… 

Kapcsolódó cikkeink