Már Európában is fogyasztható tücsökpor és lisztkukac

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2023. 01. 31. 09:54

Az Európai Bizottság új rovartermékeket nyilvánított emberi fogyasztás szempontjából biztonságosnak, így január 24. óta a porított házi tücsök és a lisztkukac felhasználása is engedélyezett lesz az élelmiszerekben.

Az Európai Unió még tavaly februárban jelentette be, hogy ezentúl három rovarfaj – a vándortücsök, a sárga lisztkukac és a házi tücsök – engedélyezett emberi fogyasztásra. Az Európai Bizottság most további rovarokkal egészíti ki az engedélyezett termékek listáját. Az EU jelenleg további nyolc, rovarokból készült élelmiszer engedélyezésére beadott kérelmet vizsgál.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szerint a rovarok rendkívül tápláló és egészséges tápláléknak számítanak, mivel magas a zsír-, fehérje-, vitamin-, rost- és ásványianyag-tartalmuk. A rovarokra a környezetbarátabb és növényi alapú élelmiszer-rendszerre való áttérés részeként is tekinthetünk. Ezek az élőlények kevesebb üvegházhatású gázt bocsátanak ki, sokkal kevesebb vizet és területet igényelnek, és sokkal hatékonyabb fehérjeforrásként szolgálnak mint a hagyományos hús.

Újdonság, hogy a házi tücsök a szárított és fagyasztott készítmények mellett zsírtalanított-porított formában is felhasználható lett. Az elképzelések szerint a tücsökliszt többek között kenyérbe, tésztába, kekszbe, sörbe és akár csokoládéba kerülhet, miután az EFSA szűrőjén az átment.

A Bizottság még januárban hagyta jóvá a lisztkukacok felhasználását, amely (kenhető) paszta formájában, fagyasztva, szárítva és porítva lesz alkalmazható. A porított lisztféreg-lárvák pedig táplálék-kiegészítőként is szolgálnak majd.

Az Európai Bizottság viszont ragaszkodik az összetevők csomagolási címkén történő megfelelő feltüntetéséhez, hiszen egyesek allergiásak lehetnek a rovarokból készült élelmiszerekre.

Retail Detail

Kapcsolódó cikkeink