Már Európában is fogyasztható tücsökpor és lisztkukac
Az Európai Bizottság új rovartermékeket nyilvánított emberi fogyasztás szempontjából biztonságosnak, így január 24. óta a porított házi tücsök és a lisztkukac felhasználása is engedélyezett lesz az élelmiszerekben.
Az Európai Unió még tavaly februárban jelentette be, hogy ezentúl három rovarfaj – a vándortücsök, a sárga lisztkukac és a házi tücsök – engedélyezett emberi fogyasztásra. Az Európai Bizottság most további rovarokkal egészíti ki az engedélyezett termékek listáját. Az EU jelenleg további nyolc, rovarokból készült élelmiszer engedélyezésére beadott kérelmet vizsgál.
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szerint a rovarok rendkívül tápláló és egészséges tápláléknak számítanak, mivel magas a zsír-, fehérje-, vitamin-, rost- és ásványianyag-tartalmuk. A rovarokra a környezetbarátabb és növényi alapú élelmiszer-rendszerre való áttérés részeként is tekinthetünk. Ezek az élőlények kevesebb üvegházhatású gázt bocsátanak ki, sokkal kevesebb vizet és területet igényelnek, és sokkal hatékonyabb fehérjeforrásként szolgálnak mint a hagyományos hús.
Újdonság, hogy a házi tücsök a szárított és fagyasztott készítmények mellett zsírtalanított-porított formában is felhasználható lett. Az elképzelések szerint a tücsökliszt többek között kenyérbe, tésztába, kekszbe, sörbe és akár csokoládéba kerülhet, miután az EFSA szűrőjén az átment.
A Bizottság még januárban hagyta jóvá a lisztkukacok felhasználását, amely (kenhető) paszta formájában, fagyasztva, szárítva és porítva lesz alkalmazható. A porított lisztféreg-lárvák pedig táplálék-kiegészítőként is szolgálnak majd.
Az Európai Bizottság viszont ragaszkodik az összetevők csomagolási címkén történő megfelelő feltüntetéséhez, hiszen egyesek allergiásak lehetnek a rovarokból készült élelmiszerekre.
Kapcsolódó cikkeink
Májustól akár felszámolással is járhat az Oroszország elleni EU-szankciók megsértése
Az Európai Unió (EU) idén áprilisban elfogadott, és 2025 májusáig…
Tovább olvasom >Rovarok az étrendünkben: a fenntarthatóság új dimenziója
A rovarok, mint élelmiszer, világszerte egyre nagyobb figyelmet kapnak. Sütve,…
Tovább olvasom >NAK-elnök: a területalapú támogatásokat meg kell védeni
A termelők és a fogyasztók érdeke is, hogy megmaradjanak a…
Tovább olvasom >További cikkeink
A magyar családi vállalkozások együttműködésbe fektetnek, nem a generációváltásba
A ma Magyarországon működő 515 ezer társas vállalkozás több, mint…
Tovább olvasom >Hogyan fognak az európaiak vásárolni az idei ünnepi szezonban?
A ShopFully és az Offerista Group az „Holiday Shopping Study…
Tovább olvasom >Új napelemparkkal bővül a Nestlé szerencsi gyár
Jövő márciusban lép működésbe az az 1,5 GW éves teljesítményű…
Tovább olvasom >