Hungarikumok: három támogatandó célra nyújthatnak be pályázatot a szervezetek

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 11. 18. 09:00

Érkeznek a pályázatok a Hungarikum Bizottság által kiírt pályázatokra: a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésnek, kutatásának, népszerűsítésének támogatására. A hónap végéig összesen 145 millió forintra lehet pályázni – mondta Horváth Zsolt fideszes országgyűlési képviselő veszprémi sajtótájékoztatóján.

hungarikum_logo

A Hungarikum Bizottság értéktárkoordinációs megbízottja kiemelte: a három támogatandó célra nyújthatnak be pályázatot egyebek mellett civil szervezetek, önkormányzatok, egyetemek, kutatóintézetek.

Az első a nemzeti értékek és lehetséges hungarikumok gyűjtése, felkutatása és rendszerezése, valamint települési és megyei értéktárak fenntartása. Erre civil társaságok, egyesületek, alapítványok pályázhatnak 500 ezertől 3 millió forintig terjedő összegben.

A hungarikum gyűjteményben és értéktárakban már szereplő nemzeti értékek továbbfejlesztésére, bővítésére, elsősorban tudományos munkák, tanulmányok készítésére utófinanszírozásban pályázhatnak kutatóintézetek, egyetemek, gazdasági társaságok, önkormányzatok, önkormányzati nonprofit szervezetek 1-10 millió forint közötti összegben.

Az értékek megismertetése hazai és külhoni rendezvényeken, programok szervezése, írott és elektronikus kiadványok szerkesztése címen ugyancsak 500 ezer és 3 millió forint közötti összeg pályázható, itt gazdasági társaságok, önkormányzatok, civilek juthatnak támogatáshoz – ismertette Horváth Zsolt. Hozzátette: a támogatás 100 százalékos, önerő nem kell hozzá.

Beszélt arról is, hogy számításai szerint a települések 20 százaléka hozott létre helyi értéktárat, míg az ország valamennyi megyéje megalkotta a megyei értéktárát. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink