Már bővül az ipari termelés
Az elmúlt év novemberében ugyan 6,8 százalékos csökkenést mutatott az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest, de decemberben már egy százalékos növekedést mért a KSH. A gyorsjelentésből az is kiderül, hogy 2009-ben az ipari termelés volumene 17,7 százalékkal alacsonyabb volt, mint 2008-ban. Az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2009 decemberében egy százalékkal nőtt, munkanaphatástól megtisztítva 1,4 százalékkal csökkent. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index decemberben 5,8 százalékkal mérséklődött. 2009-ben az ipari termelés előző évhez mért 17,7 százalékos csökkenése több éves mélypontot jelent.
Hasonló arányú visszaesést 1991-ben regisztráltunk (18,4 százalék), éves szinten pedig 1992-ben volt utoljára csökkenés (9,7 százalék). 2009 folyamán az ipari kibocsátást két eltérő dinamikájú félév alakította: a második félévben a visszaesés lassult, mintegy fele volt az első félévinek.
Az ipar nemzetgazdasági ágai közül 2009 decemberében a feldolgozóipar termelése az előző év azonos hónapjához viszonyítva idén először emelkedett (3,1 százalékkal). A feldolgozó-ipari alágak többségében az előző év decemberének alacsonybázis-hatása is érvényesül. Az alágon belül a legnagyobb növekedést az elektronikus fogyasztási cikk gyártása alágazatban regisztrálták.
A harmadik legnagyobb súlyú alág, az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 2,7 százalékkal nőtt.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Éles árverseny és kihívások a magyar élelmiszeriparban
A magyar élelmiszerpiacon komoly árverseny alakult ki, mivel a forgalom…
Tovább olvasom >A magyar vásárlók stresszmentes karácsonyt szeretnének: online előre vásárolnak és 100 000 forint felett költenek ajándékokra
A magyarok idén több mint 100 000 forintot terveznek karácsonyi…
Tovább olvasom >Visszaesett az élelmiszerár-emelkedés, nem várható jelentős drágulás év végéig
Az elmúlt két évben meredek élelmiszerár-emelkedést tapasztaltak a fogyasztók Magyarországon,…
Tovább olvasom >