Emelkednek a sertésárak

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 11. 15. 13:10

A vágóállatok termelői ára 13,1 százalékkal volt magasabb az előző év azonos időszakinál idén szeptemberben – derül ki a KSH által tegnap publikált adatokból.

Miközben a búza és a kukorica ára augusztushoz képest csökkent, és azóta is csak a forintgyengülés tudja szinten tartani, minden megfigyelt állatcsoport ára nőtt. Éves alapon a legjobban a vágómarháé, 54,1 százalékkal, míg a vágósertésé szeptemberig 4,5 százalékkal.
A szeptemberi adatokon még nem látszik, de az októberi novemberi áralakuláson már igen, hogy a vágósertés ára azóta rendkívüli emelkedésbe kezdett, hétfőn már 390 forint volt kilónként.

Ez több mint 21 százalékkal haladja meg az egy évvel ezelőtti 320 forint körüli nívót. „Az áremelkedés elsődleges oka a rendkívüli forintgyengülés, és a kilónkénti ár napokon belül túllépi a 400 forintot” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Raskó György . Az agrárközgazdász hozzátette: 410 forint fölé nem fog menni a sertésár, ha a többi körülmény nem változik jelentősen. Ez nagyjából megfelel a francia és lengyel árszintnek, valamint a szállítással csökkentett német árszintnek – tette hozzá Raskó.

Az agrárközgazdász megjegyezte: „Ha ez az árszint kitart a következő hónapokban, az stabil jövedelmezőséget jelent a termelőknek. Karácsony után a hazai piacon a kereslet csökken, így januárban és februárban az árak is lefelé mennek egy kicsit, de alapvetően arra számítok, hogy a vágósertés magas ára ki fog tartani. Ugyanakkor a keresletet csökkentheti a jövő évi életszínvonal-csökkenés, amelynek mértékét nehéz megjósolni” – figyelmeztetett Raskó György.

„Jelenleg azok a vágósertések képviselnek ilyen magas árat, amelyek egész életükben a korábbiakhoz képest drága takarmányt fogyasztották. A sertés hosszabb biológiai ciklusa révén mostanra érte utol a korábbi erőteljes takarmánydrágulást” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Éder Tamás. Az Élelmiszerfeldolgozók Országos Szövetségének (Éfosz) elnöke hozzátette: „A jelentős, elsősorban Ázsiából és Oroszországból származó világpiaci kereslet eleve felfelé hajtja az árakat, és erre jön még a forintgyengülés.

A termelőknek ez mindenképpen jó, 350 forintos kilónkénti ár felett a tenyésztők nagy többségének már eredményt kell felmutatni. A feldolgozók számára ugyanakkor mindez óriási problémát jelent” – mutatott rá Éder. „Megnövekedett költségeiket nehéz lesz elfogadtatni a kereskedelemmel. További gondot jelent a forintgyengülés azért is, mert az alapanyagként felhasznált hús közel harmadát a hazai húsipar importálja” – írja a  Világgazdaság Online.

Kapcsolódó cikkeink