Már a külföldiek pénztárcája se bírja a magyar élelmiszerdrágulást
Magyarország első Michelin-csillagos éttermének, a Costesnek a séfje, Koppány Levente szerint az energiaszámlán valamelyest tudnak spórolni, az alapanyagokon viszont nem, és nem is akarnak. A drágulást azonban a külföldiek is megérzik.
![](https://trademagazin.cdn.webgarden.io/wp-content/uploads/2023/03/carlos-lindner-sjBYA8dAw54-unsplash.jpg)
A fine diningban annyit nem tudnak emelni az árakon, mint amennyivel drágultak az alapanyagok (a kép illusztráció)
Annyit nem tudunk emelni az árakon, mint amennyivel drágultak az alapanyagok, hiszen akkor nem jönnének el a vendégek – jelentette ki a Világgazdaság érdeklődésére Koppány Levente, a Costes séfje. Megerősítette, bár folyamatosan nő az élelmiszerekre fordított kiadás, emiatt nem nyúlnak bele a menüsorba, mert egy fine dining-étteremben a szezonális, prémium minőségű alapanyagokra feltétlen szükség van. Arra viszont sokkal jobban odafigyelnek, hogy miből mennyit rendelnek, és azokat hogyan használják fel, igyekeznek a legkevesebb veszteséggel dolgozni.
Koppány Levente rámutatott, ilyen infláció mellett különösképp előnyös, hogy degusztációs menüsort kínálnak, nem á la carte étlapot. Azon kívül, hogy a foglalások alapján látszik, hányan látogatnak el az étterembe az este során, azt is pontosan tudják, hogy mit esznek majd, tehát gazdasági értelemben ez egy jól kalkulálható rendszer, ráadásul nem is kell levenniük egy ételt azért, mert csak veszteséggel lehetne kínálni.
„Szabadabb a kezünk, hiszen mi nem ételekben gondolkozunk, hanem menüsorban. Lehet, hogy a hat fogást, plusz a meglepetéseket tartalmazó listán van olyan tányér, ami a beszerzési árakat részleteiben elemezve túl drágán jön ki, ám egy másik, kedvezőbb árú fogással ellensúlyozni tudjuk. Az összkép a fontos”
– mondta Koppány Levente.
Kapcsolódó cikkeink
NGM: ötödik hónapja töretlen a fogyasztás bővülése
A kiskereskedelmi forgalom bővülésében fontos szerepet játszott az infláció összeomlása…
Tovább olvasom >Először kapott Horvátországban két Michelin-csillagot egy étterem
A Rovinjban található Agli Amici lett Horvátország első étterme, amely…
Tovább olvasom >Ötven új hely a Magyar Konyha Balaton 2024 Gasztrokalauzában
Mintegy háromszáz étterem, strandbisztró, kávézó, lángosozó és cukrászda, köztük ötven…
Tovább olvasom >További cikkeink
Rekord nyereséget értek el a saját márkák az év első felében az Egyesült Államokban
Új csúcsokat értek el a sajátmárkás termékek 2024 első felében…
Tovább olvasom >Akadálymentesíti csomagolásait a Müller az Egyesült Királyságban
Minden márkás termékének csomagolásán NaviLens kódot helyez el a Müller,…
Tovább olvasom >Új termékigazgatót nevezett ki az Auchan
Július 1-től Varga László látja el az Auchan Magyarország termékigazgatói…
Tovább olvasom >