Mit jelent kis vízlábnyommal működni?
A Felelős Gasztrohős Alapítvány augusztusi kampányában a víz témakörét járja körbe. A hónapban élelmiszereink vízlábnyomával, ivóvizeink minőségével és víztakarékossággal kapcsolatos információkat osztanak meg online felületeiken.
Ha a bolygónkra gondolunk, sokszor beugrik a kék bolygó elnevezés, nem véletlenül, hiszen a földfelszín kb. 70%-át borítja víz, azonban ennek csupán 0,5%-a alkalmas fogyasztásra. Ennek tudatában és a klímaváltozás hatására évek óta fel-felüti a fejét a kérdés a köztudatban, meddig lesz még elegendő édesvizünk?. Az idei nyár tikkasztó, hőhullámokkal terhelt időszakaiban pedig hazánkban is akadtak olyan települések, ahol korlátozásra került a vízhasználat, de a probléma csak részben írható a klímaváltozás számlájára. Az azonban, hogy természetes vizeink is eltűnőben vannak, már annál inkább; az elmúlt két évben a Velencei tó vizének majdnem fele eltűnt. Habár mi még nem tartozunk bele abba az – UNICEF adatai alapján – 1,42 milliárd emberbe, aki megfelelő mennyiségű és minőségű ivóvíz nélkül él, a probléma nemcsak a harmadik világbeli országokat érinti. Az Európai Unió közel egyharmadán vannak időszakok, amikor a kereslet meghaladja a rendelkezésre álló kínálatot.
“Életünk minden területén szükségünk van vízre. Amellett, hogy a legjobb szomjoltó, főzünk és tisztálkodunk vele, a legtöbb használati tárgyunk, sőt még az általunk használt energia előállításához is szükség van rá. Emellett élelmiszereink is komoly mennyiségű rejtett vizet tartalmaznak; átlagosan 160 kádnyi vizet fogyasztunk el közvetetten, étkezéseink során.” – mondta el Szabó Eszter a Felelős Gasztrohős Alapítvány kommunikációs vezetője, aki azt is kiemelte, hogy a mennyiség mellett nagyon fontos a minőségre is figyelnünk. “Az elmúlt években az NNK által végzett vízvizsgálati kutatásokból kiderült, hogy közel 750 ezer ember él olyan épületben, ahol a víz ólomtartalma meghaladja a határértéket. Szeretnénk erre is felhívni a figyelmet a kampány során, és megoldásokat mutatni arra, hogyan tudunk környezettudatos és egyben biztonságos módon vizet fogyasztani.”
Ahogy a Gasztrohősöktől már megszokhattuk a Fenntartható Vendéglátóhely minősítéssel rendelkező éttermeket is bevonja a szemléletformáló kampányba. A résztvevő éttermek – az Almalomb, a Csillaghegyi Megálló, a FourBites, a Fruccola, a HellóAnyu, a Jardinette Kertvendéglő, a KIOSK Budapest, a Larus, a Mártogatós, a NaturaHill, a Púder Bár, a Reggeli és a Zöldülő Terasz – víztakarékos eszközöket használnak, és kis vízlábnyomú fogásokat is kínálnak. Az alapítvány Nálatok mi folyik?! kampánya során közösségi média felületein(Facebook, Instagram) víztakarékossággal, vízlábnyommal, vízminőséggel kapcsolatos tippekkel, információkkal és egy nyereményjátékkal is találkozhatnak az érdeklődők, blog oldalukon pedig a témával kapcsolatos cikkeket olvashatunk majd.
Kapcsolódó cikkeink
A NAV revizorai minden ötödik ellenőrzésnél találtak hibát a nyári akcióban
A Balatonnál és a Velencei-tónál a revizorok több mint háromezer…
Tovább olvasom >Szallas.hu: a Balaton térségében Siófok, Balatonfüred, Hévíz, Balatonlelle, Keszthely a legkedveltebb úti cél a magyarok körében
Az eltöltött vendégéjszakák száma alapján június 1. és július 16.…
Tovább olvasom >Súlyos gondok vannak a Balaton és a Velencei tó vizével
Az elmúlt hetekben a Balaton hőmérséklete megközelítette a 30 Celsius-fokot,…
Tovább olvasom >További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >