Már a hazai beszállítói kapcsolatokat veszélyezteti az ársapka

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 01. 19. 12:46

A kiskereskedők elkezdték keresni az olcsó importárukat, hogy csökkentsék az ársapkás termékeken elszenvedett veszteségeiket. Ha ez a folyamat fennmarad, a legnagyobb kárt a hazai élelmiszertermelők szenvedik el.

Az olcsó importáru vált kelendővé a kiskereskedelemben

“Egyre több piaci jelzés érkezett arról, hogy a kiskereskedelmi láncok az ársapkás termékeken elszenvedett veszteségeik kompenzálásaként ismét elkezdték az olcsó import lehetőségeit keresni, mégpedig nem csupán az árstopos, hanem az abba a körbe nem tartozó élelmiszereknél egyaránt”

– indokolta a Világgazdaságnak Éder Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) élelmiszeriparért felelős alelnöke, miért foglalt állást a köztestület az árstop mihamarabbi kivezetése mellett.

“A kiskereskedelem importáruk felé történő nyitásáról egyelőre nincsenek pontos statisztikai adatok, mivel ez az elmúlt néhány hónapban megfigyelhető folyamat. A piaci jelzések elsősorban tejtermékekről, valamint baromfi- és sertéshúsokról érkeztek. Tartósan nem lehet olyan helyzetet fenntartani, hogy egy termék önköltségét ne fizessék ki a fogyasztók, ez ugyanis felborítja a piacot”

– tette hozzá.

“Korábban is előfordult, hogy a kiskereskedők az import felé fordultak: volt egy hosszabb időszak, amikor a hazai kiskereskedelem bizonyos szereplői időről időre felvásároltak más európai országokból származó, nyomott árú likvidációs készleteket, amelyekkel letörték a magyar belpiaci árakat”

– emlékeztetett az alelnök.

“Ez akkor elsősorban az UHT-tejnél, a friss húsoknál és a kommersz sajtoknál fordult elő. Ezen a helyzeten hosszú éveken tartó – a szakminisztérium, a szakmai szervezetek és a kereskedők képviselői részvételével zajlott – egyeztetésekkel javítani tudtak. Az elmúlt 2-3 évben ennek eredményeként pedig mindenki belátta, hogy a biztonságos élelmiszerellátás fenntartásához jobb, ha a kiskereskedők tartós beszállítói kapcsolatokkal rendelkeznek, és ahol lehet, ott magyar termékkel töltik fel a polcokat”

– jellemezte az ársapka bevezetése előtti állapotot Éder Tamás.

Kapcsolódó cikkeink