Már 30 ezer milliárd forintról szól a sörgigászok csatája

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 07. 27. 11:15

Hamarosan egyesülhet a világ két legnagyobb sörfőzdéje, az Anheuser-Busch InBev és a SABMiller – írja a portfolio.hu. Az AB InBev kedden új ajánlatot tett legnagyobb riválisának részvényeire, a tavaly októberi 44 font értékű ajánlatát 45 fontra emelte. A SABMiller egyelőre nem adott választ, a kínai szabályozó hatóságokra várnak, ezután szavazhatnak a részvényesek a felvásárlásról. Elemzők szerint az ajánlat ezúttal sikeres lesz, ha mégsem, az jelentős esést is eredményezhet a SABMiller árfolyamában.

sor-sor

A világ legnagyobb sörfőzdéje, az AB InBev már tavaly októberben jelezte felvásárlási szándékát a piac második számú szereplőjére, a SABMillerre vonatkozóan, de ezt akkor nem sikerült megvalósítaniuk. Most újra reális esély van a két söróriás egyesülésére.

A két sörfőzde igazgatója pénteken tárgyalt az akvizícióról a font árfolyamának magas volatilitása és a piaci mozgások miatt. Bár ekkor még nem tisztázták az új ajánlat részleteit, az AB InBev kedden bejelentette, az októberi ajánlathoz képest 1 fonttal többet, 45 fontot kínál egy SABMiller részvényért. Az ajánlat 79 milliárd fontra (103,6 milliárd dollárra) értékeli a teljes vállalatot.

A tavaly novemberben hivatalossá váló, eredeti ajánlat szerint a SABMiller akkor 70 milliárd fontot (az akkori árfolyammal számolva 106 milliárd dollárt) ért az AB InBevnek. Az új ajánlatra azért volt szükség, mert a június 23-ai brit népszavazást követően a font árfolyama hatalmasat zuhant, így a külföldi, dollárban gondolkodó befektetők szemszögéből az őszi ajánlat jelentősen veszített értékéből, mai árfolyammal számolva már csak 100 milliárd dollárt érne.

A SABMiller két legnagyobb tulajdoni hányaddal (összesen 41 százalékkal) rendelkező részvényese, az Altria Group és a kolumbiai Santo Domingo család számára alternatív ajánlatot terveztek, melynek lényege, hogy a készpénz mellett az AB InBev részvényeiből is részesülnek. Most ezt a szerkezetet is módosította az AB InBev, az új ajánlatban 88 pennyvel többet ígérnek, ez az ajánlat így 51,14 fontot ér, bár a kapott részvényeket a befektetőknek legalább öt évig meg kell tartaniuk.

A SABMiller közölte, mielőtt hivatalos lépéseket tenne, új pénzügyi tanácsadó cégével, a Centerview Partnerssel folytat tárgyalásokat. Ezenkívül a kínai szabályozó hatóságokra várnak, hogy zöld utat adjanak a felvásárlásnak, mivel kérdéses, hogy nem erősödne-e meg túl nagy mértékben az AB InBev Kínában való jelenléte egy sikeres felvásárlás következtében. Ha a kínaiaktól megkapják az engedélyt, a SABMiller menedzsmentje és részvényesei várhatóan csak ezután döntenének, hogy elfogadják-e az AB InBev ajánlatát. Több nagyrészvényes azonban már jelezte, hogy szerintük a felvásárlási ajánlat elfogadhatatlan, az új árat nem tartják megfelelőnek és ők is a két legnagyobb részvényesnek tett különleges ajánlatot szeretnék. Ez érthető is, hiszen a font jelenleg sem telesen stabil, ráadásul az AB InBev részvényei tavaly október óta már 35 százalékot emelkedtek.

Az Anheuser-Busch InBev hangsúlyozta, hogy új ajánlatuk végleges. Ez a brit törvények szerint azt jelenti, hogy az árat már nem változtathatják, új ajánlatot legfeljebb akkor tehetnek, ha a jelenlegit visszavonják és ezután legalább hat hónapot várnak a következő bejelentésével. Bizonytalan, hogy a sörfőzde fél év múlva tenne-e új ajánlatot, tehát úgy tűnik, a SABMillernek ez az utolsó esélye.

Több elemzőház is kifejezte véleményét az ügyben, az általános álláspont szerint a mostani próbálkozás sikeres lesz. A Bernstein Research sörfőző elemzője szerint azonban ha az ajánlat megbukik, a SABMiller részvényárfolyamában akár nagy esés is bekövetkezhet. (portfolio.hu)

Kapcsolódó cikkeink