Már 27 milliárd forint felett a tésztapiac
A száraztészta éves kiskereskedelmi forgalma az előző, hasonló időszakhoz képest 4 százalékkal nőtt 2008. augusztus–2009. júliusban, és túllépett a 27 milliárd forinton. Ugyanakkor mennyiségben az eladások 53 ezer tonna körül stagnáltak, derül ki a Nielsen Kiskereskedelmi Indexéből.A tészta mennyiségi eladással súlyozott fogyasztói átlagára csökkent. Idén június–júliusban ugyanis egy kilogramm száraztészta átlagosan 508 forintba került, míg egy évvel korábban, a hasonló periódusban 522 forintba. Igaz, hogy jóval alacsonyabb, 421 forintos átlagárat regisztráltunk 2007. június–júliusban.
Az árszínvonal alakulásánál figyelemre méltó, hogy 2007 végén rendkívüli mértékben megdrágultak a száraztészták, az alapanyagok árának emelkedése miatt. Azóta viszont lényegében stabilizálódtak az árak. Az idei csökkenést befolyásolhatja, hogy nőtt az olcsóbb kereskedelmi márkák forgalma.
Az import szerepe változatlan. A kiskereskedelmi forgalomból mennyiségben 4 százalék jutott rá, értékben pedig 5 százalék, mind a legutóbbi, mind a megelőző év során.
A tészta tojástartalom szerinti szegmensei közül legnépszerűbb továbbra is a rövid 4 tojásos, amelyre a forgalom 36 százaléka jutott értékben, 2008. augusztus–2009. július között. Utána a rövid 8 tojásos következik, 17 százalékkal.
A kereskedelmi márkás termékek az összes értékesített mennyiségnek 45 százalékát adták 2009. június–júliusban, szemben az egy évvel korábbi 42 százalékkal.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Rekordszinten a vállalatvezetők elköteleződése a fenntarthatóság iránt
A K&H fenntarthatósági index legfrissebb adatai szerint a vállalatvezetők hozzáállása…
Tovább olvasom >Kismértékben emelkedett a FAO élelmiszerár-indexe júniusban a hús, tejtermékek és növényi olajok drágulása miatt
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) pénteki jelentése szerint az élelmiszer-alapanyagok…
Tovább olvasom >Mitől tízszereződhet meg egy-egy bor ára?
Kevesebben vannak világszerte, mint ahány ember járt az űrben, számuk…
Tovább olvasom >