Már 27 milliárd forint felett a tésztapiac
A száraztészta éves kiskereskedelmi forgalma az előző, hasonló időszakhoz képest 4 százalékkal nőtt 2008. augusztus–2009. júliusban, és túllépett a 27 milliárd forinton. Ugyanakkor mennyiségben az eladások 53 ezer tonna körül stagnáltak, derül ki a Nielsen Kiskereskedelmi Indexéből.A tészta mennyiségi eladással súlyozott fogyasztói átlagára csökkent. Idén június–júliusban ugyanis egy kilogramm száraztészta átlagosan 508 forintba került, míg egy évvel korábban, a hasonló periódusban 522 forintba. Igaz, hogy jóval alacsonyabb, 421 forintos átlagárat regisztráltunk 2007. június–júliusban.
Az árszínvonal alakulásánál figyelemre méltó, hogy 2007 végén rendkívüli mértékben megdrágultak a száraztészták, az alapanyagok árának emelkedése miatt. Azóta viszont lényegében stabilizálódtak az árak. Az idei csökkenést befolyásolhatja, hogy nőtt az olcsóbb kereskedelmi márkák forgalma.
Az import szerepe változatlan. A kiskereskedelmi forgalomból mennyiségben 4 százalék jutott rá, értékben pedig 5 százalék, mind a legutóbbi, mind a megelőző év során.
A tészta tojástartalom szerinti szegmensei közül legnépszerűbb továbbra is a rövid 4 tojásos, amelyre a forgalom 36 százaléka jutott értékben, 2008. augusztus–2009. július között. Utána a rövid 8 tojásos következik, 17 százalékkal.
A kereskedelmi márkás termékek az összes értékesített mennyiségnek 45 százalékát adták 2009. június–júliusban, szemben az egy évvel korábbi 42 százalékkal.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
GKI elemzés: Miért élnek szűkösebben a magyar háztartások, mint bárki más az EU-ban?
Képzeljük el, hogy minden uniós ország lakói egy nagy áruházban…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelői árak 2025. májusban az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal mérséklődtek, az egy évvel korábbihoz képest átlagosan 6,9 százalékkal növekedtek
2025 májusában az ipari termelői árak átlagosan 6,9 százalékkal meghaladták…
Tovább olvasom >A fogyasztás húzza a gazdaságot
Az Egyensúly Intézet friss előrejelzése szerint a magyar gazdaság idei…
Tovább olvasom >