Már 200 szálloda nyerte el a Hotelstars minősítést

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 01. 30. 12:00

Noha a 860 magyarországi szálloda mintegy 40 százaléka, 331 már regisztrált a Hotelstars honlapján, ebből mostanáig kétszáz jutott el a minősítési folyamat végére. Ez magasabb az európai átlagnál. Legutóbb a 4 csillagos telki Globall nyerte el az európai minősítő rendszer védjegyét.

„A kizárólag termékekre és szolgáltatásokra vonatkozó kérdésekre csak igennel vagy nemmel lehet válaszolni, ami kiküszöböli a szubjektív elemeket. A helyszíni értékelés során tanácsokat is kap a szálloda arra vonatkozóan, milyen költségkímélő fejlesztéseket volna érdemes végrehajtania” – fogalmazott Lukács Attila. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének titkára felhívta a figyelmet arra is, hogy a korábban megszerzett minősítésekre a szállodák csak ez év június végéig hivatkozhatnak.

Az új tanúsítvány megszerzése 145 ezer-381 ezer forintba kerülhet, négy évre szólóan. Tudni kell: a Hotelstars Union 11 tagországában – amely mintegy 150 milliós piacot képvisel – több, mint 18 ezer szálloda minősítése azonos elvek szerint történik 2010 óta. A közös minősítési rendszer 270 feltétel teljesítésén alapul.

A hagyományosan kedvező hatású december 2011-ben is sokat javított a budapesti szállodák eredményein. A Magyar Hotel Monitor (MHM) adatai alapján a teljes budapesti szállodapiac régen látott jó teljesítmény tudott elérni az év utolsó hónapjában. „A számok azért különösen kedvezőek, mert a növekedést hosszú idő óta először nemcsak a kihasználtságban, hanem az átlagárban is sikerült megvalósítani” – közölte az MHM. Talán ennek köszönhető az optimizmus, miszerint a négy- és ötcsillagos hotelek nagyjából ötszáz szobával bővítik a főváros kínálatát.

A vidéki szállodáknak azonban az év vége sem sikerült túl jól, mert bár átlagos kihasználtságban tudták tartani a 2010-es eredményt, de csak közel 5 százalékkal alacsonyabb átlagáron. Továbbra is Hévíz a leglátogatottabb vidéki város, a vendégéjszakák száma átlépte az egymilliós határt: az odalátogatók együtt 1 millió 50 ezer éjszakát töltöttek el. Az ágazat idei kilátásaiban szerepet játszik az áfa növekedése, ami által tovább nő a környező országokhoz képest a hazai idegenforgalom adóterhe. (Vég Márton, Világgazdaság)

Kapcsolódó cikkeink