Már 10 hónapja drágulnak a nemzetközi élelmiszerárak
Kilenc hónap drágulás után márciusban összesítve tovább emelkedtek a globális élelmiszerárak, főleg a növényi olajoké és a tejtermékeké, jelentette az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).
A FAO élelmiszerárindex, ami a nemzetközileg legfontosabb élelmiszerek havi árváltozását követi, 2,1%-kal emelkedett február óta és ezzel elérte a 2014 júniusa óta mért legmagasabb szintet.
Jobban ránézve az indexre, termékcsoportonként eltérő mozgást láthatunk. A márciusi növekedés a növényi olajok számlájára írható, melyek 8%-os havi drágulásukkal közel 10 éves rekordot döntöttek. A szójaolaj ára meredeken emelkedett, részben a biodízel szektor feléledő kereslete miatt.
A vaj drágulásával szintén nőtt a tejtermékek ára nemzetközi szinten (+3,9%-kal), a szűkös európai kínálat és erősebb kereslet miatt. A tejpor ára szintén emelkedett az ázsiai (főként kínai) importigény miatt, amit nem tudott kielégíteni a csökkent termelés a Csendes-óceán térségében és a szűkös európai és észak-amerikai konténerkapacitások.
A FAO a húsra vonatkozó árindexe szintén emelkedett – februárhoz képest 2,3%-kal, a kínai import és az európai húsvéti szezon keresletbővülése által hajtva, leginkább a baromfi- és sertéshús esetében. A marhahús ára stabil, a juh olcsóbb lett, miután a száraz időjárás miatt az új-zélandi gazdák állataik eladására kényszerültek.
Ezzel szemben a FAO által megfigyelt gabonafélék átlagosan 1,8%-kal lettek olcsóbbak, ám ez még így is 26,5%-kal haladja meg az egy évvel ezelőtti szintet. A búza ára csökkent a legtöbbet, amiből mind a tartalékok, mind az idei termelési kilátások bizakodásra adnak okot. A kukorica és rizs ára szintén csökkent, a ciroké eközben nőtt.
A cukor árindexe 4%-kal zsugorodott múlt hónapban a bőséges indiai export hírére, de még ezzel is harmadával teljesíti túl a tavaly márciusi értéket.
Jó terméskilátások 2021-re
A FAO szakértői szerint idén újra bővül a világ gabonakibocsátása, immár a harmadik egymást követő éve, és a vártnál kedvezőbb időjárás miatt az előzetes termelési becsléseket is emelték számos országban. A globális búzatermelés 1,4%-os emelkedés után eléri a 285 millió tonnát, amivel új csúcsot dönthet 2021-ben köszönhetően az európai és indiai termelés helyreállásának.
Átlag fölötti mennyiséget várnak a kukoricánál is, miután Brazíliában és Dél-Afrikában is rekordtermés lehet – olvasható a FAO Gabonakészletek és -igények gyorsjelentés-ben.
A takarmányipar feléledésével az idei szezonban 2,4%-kal is nőhet a felhasználás, elérve a 2 777 millió tonnát. A gabonatartalékok ezzel együtt 1,7%-kal 808 millió tonnára esnek vissza az év végéig.
A FAO mintegy 6%-kal bővülő gabonakereskedelemre számít a jelenlegi szezonban, ami így 466 millió tonnára duzzadhat, a szemestermények és a rizs keresletélénkülésétől fűtve.
Kapcsolódó cikkeink
Kismértékben emelkedett a FAO élelmiszerár-indexe júniusban a hús, tejtermékek és növényi olajok drágulása miatt
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) pénteki jelentése szerint az élelmiszer-alapanyagok…
Tovább olvasom >Fiatalok az agrár-élelmezési szektorban a FAO kutatása szerint
„A fiatalok helyzete az agrár-élelmezési rendszerekben” címmel tette közzé ma az…
Tovább olvasom >Biotechnológia és vízgazdálkodási mérnöki szakon végeztek az idei FAO ösztöndíjasok
Ez a sokszínű közösség nemcsak a mezőgazdasági oktatás globális jelenlétének…
Tovább olvasom >További cikkeink
Nagy áremelési hullám várható a kereskedelemben
2025 első felében általánosan csökkenő áremelési szándékokat tapasztalt a GKI…
Tovább olvasom >Az infláció az eurózónában 2 százalékra, az EU-ban 2,3 százalékra gyorsult éves szinten
Gyorsult az infláció növekedése az euróövezetben és az Európai Unióban…
Tovább olvasom >Új lendület a vidéki vállalkozásoknak: kamatmentes hitellel segít a kormány
Július 15-től új lehetőséggel bővült a KKV Technológia Plusz Hitelprogram:…
Tovább olvasom >