Manpower: kevesebb dolgozó felvételét tervezik a magyar munkaadók

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 06. 09. 11:30

Az előző negyedévhez képest visszaesett a magyarországi munkaadók munkaerő-felvételi kedve, a Manpower legfrissebb előrejelzése szerint a vállalatok 11 százaléka tervez bővítést a harmadik negyedévben, míg április-júniusban még 18 százalékuk jelezte ezt.

manpowerA munkaerőpiaci szolgáltató cég kedden Budapesten, sajtótájékoztatón bemutatott felmérése szerint a munkáltatók 5 százaléka gondolkodik elbocsátásban, míg 83 százalékuk nem tervez változást a dolgozók létszámában a harmadik negyedévben.
Dalányi László, a ManpowerGroup Magyarország ügyvezető igazgatója kiemelte: egyértelműen a stabilizálódás látszik az adatokból, az előző negyedévi kiemelkedő felvételi kedv nem csapott át elbocsátásokba.

Továbbra is pozitív, plusz 5 százalékon áll a tervezett felvételek és elbocsátások különbségéből számított munkaerőpiaci mutató értéke, a korábban felvételt jelző cégek egy része inkább nem változtat a létszámon – mondta.

Az ügyvezető igazgató kifejtette: nyári időszakban általában nem vesznek fel új munkatársakat a cégek, sokkal jellemzőbb, hogy a nyári szabadságok miatti helyettesítéseket próbálják megoldani. Ilyenkor az ideiglenes munkavállalók felkutatása a népszerű szolgáltatás – tette hozzá. Az előrejelzés szerint a vizsgált kilencből hét ágazatban terveznek bővítést a következő három hónapban a munkaadók, a legerősebb felvételi kedvet a gyártás, a vendéglátóipar, valamint a közlekedés, raktározás, kommunikáció területéről jelezték, mindhárom szektorban plusz 13 százalék a mutató értéke. A leggyengébb értéket, mínusz 8 százalékot a közüzemi szolgáltatások területéről jelentették. Éves összehasonlításban a legnagyobb mértékben, 14 százalékponttal az építőiparban és a közüzemi szolgáltatások területén esett vissza a mutató értéke – ismertette az adatokat az ügyvezető igazgató. A gyártó cégek között folyamatosan magas a munkaerő-felvételi kedv – mondta Dalányi László. Ennek oka lehet valós növekedés, szakemberhiány, másrészt a magas fluktuáció. Hangsúlyozta: hatással lehet a termelékenységre is, ha sok alacsonyabban képzett munkaerőt vesz fel a cég, akik gyorsan továbbállnak, akár bruttó 10-20 ezer forinttal többért is.

A közüzemi cégek esetében látszik, hogy elkezdődött egy korábban nem feltétlen hatékonyan működő terület optimalizálása, ezek a változások a felvételi kedv csökkenésében is megjelennek – jegyezte meg. Látható az is, hogy az építőiparban az állami projekteken kívül nem nagyon van más beruházás – mondta. Szekeres Katalin, a kutatás vezetője elmondta: a szeptember elején megjelenő, negyedik negyedéves adatokból látszani fog, mennyire tartós a munkaerő-felvételi kedv stabilitása a magyar munkáltatóknál. A felmérés szerint regionális összehasonlításban a legnagyobb mértékű bővülést a közép-dunántúli munkaadók várják, ahol plusz 10 százalékon áll a mutató, míg Dél-Dunántúlon plusz 9 százalék. Az Észak-Alföldön csökkenésre számítanak a válaszadók, itt mínusz 3 százalék az érték – derül ki a felmérésből.

A Manpower kutatása reprezentatív minta alapján, 750 magyarországi munkaadó megkérdezésével készült. A felmérést világszerte 42 országban, mintegy 59 ezer munkaadó bevonásával is elkészítették. Nemzetközi összehasonlításban Magyarország Németországgal és a plusz 4 százalékon álló Csehországgal áll egy szinten. A legmagasabb, plusz 42 százalékos értéket Tajvanon, legalacsonyabbat, mínusz 4 százalékot Olaszországban mérték. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink