Manpower: a munkáltatók ötöde tervez elbocsátást

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 12. 13. 13:15

A magyarországi munkáltatók 22 százaléka tervez elbocsátást 2012 első negyedévében és csak 8 százaléka számol munkaerőfelvétellel, a különbségből számított Manpower munkaerőpiaci mutató mínusz 14 százalékpontos értéke a felmérés magyarországi történetében a legalacsonyabb, vagyis 2009 harmadik negyedéve óta most a legpesszimistábbak a munkaadók.

Kiss Judit, a Manpower Magyarország ügyvezetője az eredményeket bemutató keddi budapesti sajtótájékoztatón elmondta: a 750 munkaadó megkérdezésével végzett reprezentatív felmérésük szerint a válaszadók 65 százaléka nem tervez változtatást a létszámában 2012 első három hónapjában.

Hangsúlyozta, hogy a munkaerő-piaci kilátások mind az előző negyedévhez, mind pedig az előző év azonos időszakához képest 15 százalékponttal romlottak. Európai összehasonlításban a magyarországinál csak Görögországban ítélik meg pesszimistábban a kilátásokat.

Szekeres Katalin, a Manpower Magyarország marketing vezetője elmondta: a legerősebb elbocsátási szándékról az építőipar munkaadói nyilatkoztak.

Az építőiparban a munkaerő-piaci mutató mínusz 27 százalékponton áll. Ebben a szektorban 100 megkérdezett munkavállaló közül csupán 6 mondta, hogy felvételre, míg 33, hogy elbocsátásra készül 2012 első negyedévében.

Hasonlóan nehéz hónapokat jeleznek előre a vendéglátóipar munkáltatói, 22 százalékponttal többen vannak, akik a következő negyedévben inkább leépítést terveznek. A 2011. negyedik negyedévéhez képest a legnagyobb visszaesés a nagy- és kiskereskedelemben várható; a munkaerő-piaci mutató 27 százalékpontot csökkent és így mínusz 17 százalékon áll.

Az iparágak éves összehasonlításában az egyetlen pozitív adatot a köz és szociális szolgáltatások szférában mérték, ott negyedéves összehasonlításban csak 2 százalékpontos a visszaesés, míg éves összehasonlításban 3 százalékpontot erősödött a mutató – ismertette Szekeres Katalin.

Az iparágakhoz hasonlóan regionális bontásban is létszámleépítésre számítanak a munkáltatók a következő év első negyedévében – jelezte Kiss Judit. A Dél-Dunántúlon az előző negyedévhez képest 21 százalékpontot romlottak a kilátások, így elbocsátások szempontjából ez a legkritikusabb régió, ahol a munkaerő-piaci mutató értéke mínusz 26 százalék.

Kiss Judit szerint minden szektorban vannak olyan vállalatok, amelyek szeretnének munkaerőt felvenni, ugyanakkor nagyobb a versenyhelyzet az álláskeresők szemszögéből, akik esetleg feladni kénytelenek elképzeléseikből. Kiemelte, hogy nem azok száma csökkent, akik felvennének, hanem azok száma nőtt ugrásszerűen, akik létszámleépítésben gondolkoznak. A szakértő hozzáfűzte, hogy a mobil munkaerő Közép-Magyarországon, a Nyugat-Dunántúlon nagyobb eséllyel találhat munkát.

Az ügyvezető úgy vélekedett, a több hónapja tartó gazdasági bizonytalanság egyértelműen rányomta a bélyegét a cégek várakozásaira, így a magyar munkáltatók is fékezik a munkaerő felvételt, amíg az európai adósságválság nem rendeződik. Kiss Judit hozzáfűzte: a munkáltatók létszámcsökkentési terveit látva a munkavállalók leterheltsége várhatóan még jobban emelkedni fog a következő negyedévekben.

Tapasztalataik azt mutatják, hogy egyre több cég keres olyan megoldásokat, amely segít a munkavállalók humánus elbocsátásában, a “gondoskodó elbocsátás” pedig akár üzleti érdekből is fontos, mivel válság elmúltával fontos a “munkáltatói márka” értéke.

A Manpower csoport 41 országban és térségben végezte el munkaerő-piaci kilátásokra vonatkozó felmérését, 31 országban nyilatkoztak úgy a munkaadók, hogy növelik alkalmazottaik számát 2012 első három hónapjában. A legnagyobb munkaerő-felvételi hajlandóság Indiában, Brazíliában, Tajvanon és Panamában várható, míg a legpesszimistább előrejelzések a magyar mellett az olasz és görög munkáltatóktól érkeztek – ismertette Kiss Judit. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink