Mangalicafesztivál lesz Debrecenben
A mangalicatenyésztés hazájában, Debrecenben tartja sorrendben tizedik fesztiválját a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete – jelentette be Tóth Péter, az egyesület elnöke kedden sajtótájékoztatón Debrecenben.
Emlékeztetett rá, hogy a cívis városban már 1870-ben 100 ezer darabos mangalica hizlalda működött. Az országban fellelhető mangalica tenyészkoca-állomány egyharmada most is a keleti régióból kerül ki. Hozzátette, az évente 50-60 ezerre tehető hízóból 20 ezret vágóhídon dolgoznak fel, a többi házi vágásra kerül. A vágóhídon feldolgozott állatok 50 százalékát exportálják.
Érdekességként említette, hogy a mangalica az egyetlen olyan állat, amelynek különböző részeit különböző országokba szállítják, illetve dolgozzák fel: például a sonkát, a lapockát Spanyolországba és Olaszországba, a tőkehúst Japánba viszik, a szalonnát hazai vásárokba, de a kolbászt és a szalámit is főként itthon fogyasztják.
Papp László (Fidesz), Debrecen alpolgármestere hozzátette: a város örömmel biztosít helyet immár harmadik alkalommal az országban tizedik mangalicafesztiválnak.
A város főterén ezúttal is felállítják a karámokat, amelyekben élőállat-bemutató várja elsősorban az érdeklődő gyerekeket – tette hozzá Pap László.
Veégh Attila, a szervezésben közreműködő Choco-Hungária Kft. ügyvezetője szerint az idén is mintegy 15 ezer látogatót várnak az április 13-15. között megrendezésre kerülő debreceni mangalicafesztiválra.
A mangalicakészítmények mellett a kézműves gasztronómia piacán hagyományos eljárásokkal készített sajtokkal, fűszerekkel olajokkal várják az érdeklődőket – tette hozzá. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Budapest ad otthont szeptemberben az Európai Ökogazdálkodási Kongresszusnak
Idén Budapest ad otthont az Európai Ökogazdálkodási Kongresszusnak (European Organic…
Tovább olvasom >Ismét sikeres megjelenés volt a Jövő Áruháza
A SIRHA Budapest 2024 szakkiállítás hivatalos lapja a Trade magazin, amely…
Tovább olvasom >A fenntarthatóság és felelős gyártás volt idén az Alimentaria&Hostelco fókuszában
Idén március 18. és 21. között került sor az Alimentaria&Hostelco…
Tovább olvasom >