Mangalicafesztivál lesz Debrecenben

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 03. 27. 12:04

A mangalicatenyésztés hazájában, Debrecenben tartja sorrendben tizedik fesztiválját a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete – jelentette be Tóth Péter, az egyesület elnöke kedden sajtótájékoztatón Debrecenben.

Emlékeztetett rá, hogy a cívis városban már 1870-ben 100 ezer darabos mangalica hizlalda működött. Az országban fellelhető mangalica tenyészkoca-állomány egyharmada most is a keleti régióból kerül ki. Hozzátette, az évente 50-60 ezerre tehető hízóból 20 ezret vágóhídon dolgoznak fel, a többi házi vágásra kerül. A vágóhídon feldolgozott állatok 50 százalékát exportálják.

Érdekességként említette, hogy a mangalica az egyetlen olyan állat, amelynek különböző részeit különböző országokba szállítják, illetve dolgozzák fel: például a sonkát, a lapockát Spanyolországba és Olaszországba, a tőkehúst Japánba viszik, a szalonnát hazai vásárokba, de a kolbászt és a szalámit is főként itthon fogyasztják.

Papp László (Fidesz), Debrecen alpolgármestere hozzátette: a város örömmel biztosít helyet immár harmadik alkalommal az országban tizedik mangalicafesztiválnak.

A város főterén ezúttal is felállítják a karámokat, amelyekben élőállat-bemutató várja elsősorban az érdeklődő gyerekeket – tette hozzá Pap László.

Veégh Attila, a szervezésben közreműködő Choco-Hungária Kft. ügyvezetője szerint az idén is mintegy 15 ezer látogatót várnak az április 13-15. között megrendezésre kerülő debreceni mangalicafesztiválra.

A mangalicakészítmények mellett a kézműves gasztronómia piacán hagyományos eljárásokkal készített sajtokkal, fűszerekkel olajokkal várják az érdeklődőket – tette hozzá. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink