Májusban ledolgozta az áprilisi visszaesést a világkereskedelem

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 07. 25. 12:38

A holland CPB gazdaságelemző központ hétfőn ismertetett adatai szerint mennyiségét tekintve nőtt a világkereskedelem májusban az áprilisi csökkenés után, miután a fejlett országok exportja bővült, viszont a feltörekvő államok kivitele mérséklődött.

Májusban a kereskedelem volumene 2,3 százalékkal haladta meg az áprilisit, amikor 2,2 százalékkal csökkent a megelőző hónaphoz képest.

A CPB számításai szerint a májusig tartó három hónapban a volumen 1,1 százalékkal nőtt, meghaladta az előző három hónap 0,9 százalékos bővülését.

Az import valamennyi fontos térségben és országban jelentősen nőtt, ugyanakkor a feltörekvő országok exportja – Latin-Amerikát kivéve – már a második hónapja csökkent májusban. A fejlett országok kivitele a pénzügyi válság óta legmagasabb szintre nőtt májusban.

A holland gazdaságelemző intézet számításai szerint az euróövezet exportja 3,1 százalékkal, Japáné 4,5 százalékkal nőtt áprilishoz képest, az Egyesült Államok kivitele ugyanakkor 1,3 százalékkal csökkent. Ázsia feltörekvő országainak a kivitele 0,8 százalékkal hanyatlott, Latin-Amerikáé viszont 3,7 százalékkal nőtt.

A holland elemző központ adatait nagy figyelemmel kísérik a politikai és gazdasági élet főszereplői, miután ez a társaság ad ki legelőször adatokat a világkereskedelem havi alakulásáról – közli az MTI.

Kapcsolódó cikkeink