Májusban csökkent az EU kiskereskedelme

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 07. 05. 12:08

Májusban a kiskereskedelmi értékesítés volumene az eurózónában és az EU-ban a várakozásokat meghaladó mértékben 1,1 százalékkal csökkent havi szinten. Áprilisban az eurózónában 0,7 százalékos, míg az EU-ban 0,9 százalékos emelkedés mutatkozott.

Az eurózónára vonatkozóan az elemzők 0,9 százalékos csökkenésre számítottak. Éves szinten a kiskereskedelmi értékesítés májusban 1,9 százalékkal csökkent az euróövezetben és 1,4 százalékkal mérséklődött az Európai Unióban.

Havi szinten májusban az “élelmiszer, italok és dohányárú” értékesítése az euróövezetben 0,6 százalékkal, az EU-ban 1,8 százalékkal esett vissza. A nem élelmiszeripari termékek esetében az eladások 0,9, illetve 1,1 százalékkal csökkentek.

Azon tagországok körében, ahol már nyilvánosságra kerültek az adatok, a kiskereskedelmi értékesítés havi szinten a legnagyobb mértékben Dániában (-3.7%), Portugáliában (-3.1%) és Németországban (-2.8%) csökkentek, míg a legnagyobb bővülés Luxemburgban (+3.0%), Lettországban (+2.0%) és Máltán (+1.5%) mérték.

Éves szinten májusban az “élelmiszer, italok és dohányárú” értékesítése az euróövezetben 2,1 százalékkal, az EU-ban 2,4 százalékkal esett vissza. A nem élelmiszeripari termékek esetében az eladások 1,3, illetve 0,3 százalékkal csökkentek.

Azon tagországok körében, ahol már nyilvánosságra kerültek az adatok, a kiskereskedelmi értékesítés éves szinten a legnagyobb mértékben Portugáliában (-8.0%), Spanyolországban (-7.7%) és Romániában (-6.0%) csökkent, míg legnagyobb mértékben Luxemburgban (+14.3%), Litvániában (+6.0%) és Belgiumban (+5.7%) emelkedett – írja a ProfitLine.hu.

Kapcsolódó cikkeink