Magyarországon olcsóbbak az élelmiszerek

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2020. 06. 26. 11:32

Az Eurostat közzétette a 2019-es, fogyasztási cikkek és szolgáltatások árairól szóló elemzését. Ez alapján Magyarország az uniós átlaghoz képest olcsóbban kínálta a termékeit, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

Az Eurostat elemzése szerint 2019-ben a fogyasztási cikkek és szolgáltatások árszínvonala nagymértékben különbözött a 27 tagállam között, írta meg a NAK. Az elemzés pontok alapján értékel, az uniós átlag jelenti a száz pontot. Ez alapján a legmagasabb árszint Dániában volt tapasztalható, ahol az Európai Unió átlagának 141%-át mérték, valamint Írországban 134%-kal, Luxemburgban 131%-kal, Finnországban 127%-kal és Svédországban 121%-kal. A skála másik vége, a legalacsonyabb árszint 53%-kal Bulgáriában és 55%-kal Romániában volt tapasztalható. A legdrágább és a legolcsóbb termékek között közel háromszoros volt az eltérés. Magyarország 65 ponttal a lista végéhez tartozik.

2019-ben Dániában voltak a legdrágábbak az élelmiszerek, míg a legolcsóbbak Romániában. Dániában közel kétszer olyan magasak az élelmiszerárak, mint Romániában. A dánok 129%-ot, Luxemburg és Ausztria 124%-ot, míg Románia 66 %-ot és Lengyelország 70%-ot ért el az uniós élelmiszerek átlagáraihoz képest.

Az alkoholok és dohánytermékek 75%-os és az éttermek és szállodák 62%-os árát tekintve Magyarország a legolcsóbb országok közé tartozik, míg az élelmiszerek piacán (az alkoholokat nem nézve) 85%-ot ért el az EU-s átlaghoz.

Az Eurostat részletes elemzése itt olvasható.

(agrarszektor.hu)